Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GT107B2 | Gıdalarda Temel İşlemler I | Zorunlu Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR
1 | Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
2 | Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
3 | Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
4 | Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
5 | Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Gıda güvenliği | ||
2 | Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları | ||
3 | Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması | ||
4 | Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi | ||
5 | Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları | ||
6 | Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları | ||
7 | Damıtma işlemi ve damıtma metotları | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları | ||
10 | Öğütme sistemleri ve elekler | ||
11 | Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları | ||
12 | Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları | ||
13 | Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri | ||
14 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler | ||
15 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler |
Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 5 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 133 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 1 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 1 | 5 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 2 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 1 | 5 | 5 |