GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT107B2 Gıdalarda Temel İşlemler I Zorunlu Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.


Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR


1 Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3 Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4 Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5 Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, Gıda güvenliği
2 Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları
3 Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması
4 Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi
5 Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları
6 Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları
7 Damıtma işlemi ve damıtma metotları
8 Ara sınav
9 Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları
10 Öğütme sistemleri ve elekler
11 Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları
12 Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları
13 Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri
14 Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler
15 Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler

Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 4 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 5 30
Toplam İş Yükü (saat) 133

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 2 2 1 5 4
ÖÇ 2 3 2 1 5 4
ÖÇ 3 4 4 5 5 5
ÖÇ 4 4 4 2 5 5
ÖÇ 5 4 4 1 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek