GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT115B2 Gıda Kimyası I Zorunlu Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


Gıda kimyasının içeriği ve önemini açıklama; ilgili bilim alanları; Gıda katkı maddelerinin ve dikkatli olunması gereken konularda ve kullanımda sınıflandırılması; Önemli gıda bileşenleri grupları (Karbonhidratlar, Lipidler ve lipoidlerin, Amino asitler ve proteinler, Su, Mineraller, Vitaminler, Enzimler, Alkoller, Alkaloitler, organik asitler), bütün bu konuların gıda sanayinde açıklamaları ve kullanımlarını öğretmek.


Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER


1 Gıda kimyasının konusu ve bölümlerini bilir
2 Gıda bileşenlerinin sınıflandırılması ve önemlerini bilir, bu bileşenler hakkında yorum yapar
3 Tabii besin kimyasal yapısı, besin bileşenlerinin çeşitli reaksiyonlar ve görünümü hakkında yorum yapabilir
4 Gıda işleme ve koruma noktasında besin bileşenlerinin önemini bilir ve yorum yapar
5 Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda kimyası içeriğini ve önemini açıklamak, Gıda katkı maddeleri tanımlamak, Gıda bileşenleri tanımlamak, gıda kimyası ile ilgili temel bilgi ve referanslar tanımlamak, Gıda işleme sürecinde bu bileşenlerin kaybı ve gıdanın depolamasını tanımlamak, İlgili reaksiyonlar tanımlamak, besin değeri, kalori değeri ve beslenmenin önemini tanımlamak, Gıdalardaki toksik bileşikler öğrenmek.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kimyası ve önemi; ilgili bilim alanları ve gıda bileşenlerini açıklama.
2 Su
3 Karbonhidratlar
4 Karbonhidratlar
5 Lipidler
6 Lipidler
7 Proteinler
8 Ara sınav
9 Proteinler
10 Mineral Maddeler
11 Vitaminler
12 Enzimler
13 Alkoller
14 Alkoloidler
15 Doğal renk maddeleri, doğal olarak gıdalarda bulunan lezzet maddeleri ve toksik maddeler

Demirci, M., 2014; Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 112

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 4 4 3 3
ÖÇ 2 3 3 4 3 3
ÖÇ 3 3 3 4 3 3
ÖÇ 4 4 4 4 3 3
ÖÇ 5 2 2 2 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek