Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GT115B2 | Gıda Kimyası I | Zorunlu Ders | 1 | 1 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda kimyasının içeriği ve önemini açıklama; ilgili bilim alanları; Gıda katkı maddelerinin ve dikkatli olunması gereken konularda ve kullanımda sınıflandırılması; Önemli gıda bileşenleri grupları (Karbonhidratlar, Lipidler ve lipoidlerin, Amino asitler ve proteinler, Su, Mineraller, Vitaminler, Enzimler, Alkoller, Alkaloitler, organik asitler), bütün bu konuların gıda sanayinde açıklamaları ve kullanımlarını öğretmek.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER
1 | Gıda kimyasının konusu ve bölümlerini bilir |
2 | Gıda bileşenlerinin sınıflandırılması ve önemlerini bilir, bu bileşenler hakkında yorum yapar |
3 | Tabii besin kimyasal yapısı, besin bileşenlerinin çeşitli reaksiyonlar ve görünümü hakkında yorum yapabilir |
4 | Gıda işleme ve koruma noktasında besin bileşenlerinin önemini bilir ve yorum yapar |
5 | Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda kimyası içeriğini ve önemini açıklamak, Gıda katkı maddeleri tanımlamak, Gıda bileşenleri tanımlamak, gıda kimyası ile ilgili temel bilgi ve referanslar tanımlamak, Gıda işleme sürecinde bu bileşenlerin kaybı ve gıdanın depolamasını tanımlamak, İlgili reaksiyonlar tanımlamak, besin değeri, kalori değeri ve beslenmenin önemini tanımlamak, Gıdalardaki toksik bileşikler öğrenmek.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda kimyası ve önemi; ilgili bilim alanları ve gıda bileşenlerini açıklama. | ||
2 | Su | ||
3 | Karbonhidratlar | ||
4 | Karbonhidratlar | ||
5 | Lipidler | ||
6 | Lipidler | ||
7 | Proteinler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Proteinler | ||
10 | Mineral Maddeler | ||
11 | Vitaminler | ||
12 | Enzimler | ||
13 | Alkoller | ||
14 | Alkoloidler | ||
15 | Doğal renk maddeleri, doğal olarak gıdalarda bulunan lezzet maddeleri ve toksik maddeler |
Demirci, M., 2014; Gıda Kimyası, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 112 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 |