GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT110B2 Gıdalarda Temel İşlemler II Zorunlu Ders 1 2 4,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.


Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR


1 Gıdaların kurutulması, kurutucu sistemler ve kurutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2 Gıdaların dondurulması ve soğutulması, dondurucular, soğutucu sistemler ve dondurma, soğutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3 Termizasyon, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4 Asit ve alkol fermantasyonu ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5 Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kurutma, evaporasyon, dondurma, soğutma, kristalizasyon, ekstrüzyon, haşlama, pişirme, termizasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, asit ve alkol fermantasyonu ve depolama konularını içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri
2 Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemleri
3 Dondurma işleminin esası ve dondurma sistemleri
4 Soğutma ve kristalizasyon işlemlerinin esasları, soğutucular
5 Ekstrüzyon ve haşlama işlemlerinin esasları
6 Pişirme ve termizasyon işlemlerinin esasları
7 Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri
8 Ara sınav
9 Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri
10 Asit fermantasyonu ve uygulama alanları
11 Alkol fermantasyonu ve uygulama alanları
12 Depolama şartları, teknikleri ve depo kontrolü
13 Soğuk depolama ve uygulama alanları
14 Dondurarak depolama ve uygulama alanları
15 Işınlama

Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 4 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 5 30
Toplam İş Yükü (saat) 133

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 4 5 5
ÖÇ 3 5 5 4 5 5
ÖÇ 4 1 5 1 5 4
ÖÇ 5 1 5 2 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek