GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT112B2 Gıda Mikrobiyoloji Zorunlu Ders 1 2 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.


Dr.Öğr.Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU


1 Gıda mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar
3 Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar
4 Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir
5 M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda mikrobiyolojisinin konusu ve tarihçesi, bakteriler ve önemli özellikleri, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf mantarları, mayalar ve özellikleri, gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları, gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden faktörler: iç faktörler ve dış faktörler. Gıdalarda kontaminasyon kaynakları, gıda zehirlenmelerinden korunma yolları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Mikrobiyolojisinin Konusu ve Tarihçesi
2 Gıdaların Bozulması
3 Mikroorganizma bulaşma kaynakları, Mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler
4 Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 1
5 Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 2
6 Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Mayalar
7 Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Küfler
8 Ara sınav
9 Et ve et ürünlerinde ve Kanatlı etlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
10 Deniz ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar
11 Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
12 Yumurtada görülen mikrobiyal bozulmalar, Taze meyve ve sebzelerde mikrobiyal bozulmalar
13 Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar, Tahıl ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar
14 Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar
15 Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar

Erkmen, O. 2013. Gıda Mikrobiyolojisi. Sidas Medya, İzmir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 1 3 1 4 3
ÖÇ 2 1 3 1 4 3
ÖÇ 3 1 3 1 4 3
ÖÇ 4 1 4 4 4 3
ÖÇ 5 1 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek