Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GT112B2 | Gıda Mikrobiyoloji | Zorunlu Ders | 1 | 2 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.
Dr.Öğr.Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU
1 | Gıda mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar |
3 | Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar |
4 | Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir |
5 | M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda mikrobiyolojisinin konusu ve tarihçesi, bakteriler ve önemli özellikleri, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf mantarları, mayalar ve özellikleri, gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları, gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden faktörler: iç faktörler ve dış faktörler. Gıdalarda kontaminasyon kaynakları, gıda zehirlenmelerinden korunma yolları.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda Mikrobiyolojisinin Konusu ve Tarihçesi | ||
2 | Gıdaların Bozulması | ||
3 | Mikroorganizma bulaşma kaynakları, Mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörler | ||
4 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 1 | ||
5 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Bakteriler 2 | ||
6 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Mayalar | ||
7 | Gıdalarda önemli mikroorganizma gurupları : Küfler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Et ve et ürünlerinde ve Kanatlı etlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar | ||
10 | Deniz ürünlerinde görülen mikrobiyal bozulmalar | ||
11 | Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar | ||
12 | Yumurtada görülen mikrobiyal bozulmalar, Taze meyve ve sebzelerde mikrobiyal bozulmalar | ||
13 | Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar, Tahıl ürünlerinde mikrobiyal bozulmalar | ||
14 | Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar | ||
15 | Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar |
Erkmen, O. 2013. Gıda Mikrobiyolojisi. Sidas Medya, İzmir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 100 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 |
ÖÇ 3 | 1 | 3 | 1 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 |