GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT209B2 Gıda Biyoteknolojisi Zorunlu Ders 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Gıda teknolojisinde biyoteknolojinin yeri, önemi ve uygulanabilirliğini anlamak, Biyoteknoloji Biliminin uygulama alanları, Enzimlerin temel yapısı gibi biyoteknoloji alt dallarının temel konularına giriş yapmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU


1 Mikroorganizma-ürün ilişkisini açıklama yeteneğine sahip olur
2 Gıda üretiminde mikroorganizmaların etkinliğini tanımlayabilir
3 Biyoteknolojik yöntemlerle kalanlar ve atıkların geri dönüşümü için planlar formüle edebilir
4 Özel gıda türü için uygun koruyucu kültür seçebilir
5 Genetiği değiştirilmiş gıdalar hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mikrobiyal büyüme kinetiği, Mikrobiyal metabolizma ürünleri, Mikrobiyal madde üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücüler üretimi, Etil alkol üretimi, Tek hücre proteini üretimi, Bioconservation, Bakteriyosinler, Probiyotikler, Genetik değiştirilmiş organizmalar, GDO belirleme yöntemleri, Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikrobiyal büyüme kinetiği
2 Mikrobiyal metabolizma ürünleri
3 Mikrobiyal madde üretimi
4 Organik asitlerin üretimi
5 Organik çözücüler üretimi
6 Etil alkol üretimi
7 Tek hücre proteini üretimi
8 Ara sınav
9 Biyokonservasyon
10 Koruyucu kültür
11 Bakteriyosinler
12 Probiyotikler
13 Genetik değiştirilmiş organizmalar
14 GDO belirleme yöntemleri
15 Ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılması

Kaya, M., Kaban, G. (2008). Gıda Biyoteknolojisi ders kitabı. Atatürk Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Erzurum Bölümü. Aran, N., 2014; Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın, Yayın No:232.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 3 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 3 12
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 1 3 1 4 3
ÖÇ 2 1 3 1 4 3
ÖÇ 3 1 3 1 4 3
ÖÇ 4 1 4 1 4 3
ÖÇ 5 1 4 1 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek