GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT208B2 Tahıl Teknolojisi II Zorunlu Ders 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi sağlamak, ekmek ve diğer unlu mamullerin işlem proseslerini, teknolojisini ve temel prensiplerini öğretmektir.


Doç. Dr. Volkan GÜL


1 Unların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri ile fırın ürünleri üretimi arasındaki ilişkileri kavrar
2 Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar
3 Değişik ekmek üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları belirler
4 Ekmeğin muhafaza koşulları ile bozulma arasındaki ilişkiyi açıklar
5 Ekmeğin besin değeri ve sağlık açısından önemini belirler

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ekmek yapımında kullanılan temel ve minör ingredientler; Ekmek yapım işlemleri; Ekmek yapım metotları; En çok kullanılan ekmek tipleri; Ekmek hata ve hastalıkları; Son ürünlerin değerlendirilmesi; Sert buğday ürünleri; Yumuşak buğday ürünleri; Kahvaltılık tahılların üretim teknolojisi ve muhafazası.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ekmek ingredientlerinden un, su, tuz
2 Ekmek katkı maddelerinden antimikrobiyal maddeler
3 Ekmek ingredientlerden maya
4 Ekmek katkı maddelerinden maya gıdası ve enzimatik katkılar
5 Ekmek katkı maddelerinden indirgen ve oksidan maddeler
6 Ekmek katkı maddelerinden yağlar ve yüzey ve yüzey aktif maddeler
7 Ekmek katkı maddelerinden süt ürünleri, tatlandırıcılar, soya unu
8 Ara sınav
9 Ekmeğin besin değeri ve zenginleştirme
10 Hamurun yoğrulması, ana fermantasyon
11 Hamurun işlenmesi ve son fermantasyon
12 Ekmeğin pişirilmesi, maillard ve karamelizasyon reaksiyonları
13 Ekmek hata ve hastalıkları
14 Sert ve yumuşak buğday ürünleri: Bulgur, Makarna, Bisküvi, Konfeksiyon Ürünleri vs
15 Sert ve yumuşak buğday ürünleri: Bulgur, Makarna, Bisküvi, Konfeksiyon Ürünleri vs

Tahıl İşleme Teknolojisi, A.Elgün, Z. Ertugay, Atatürk Üniv. Ziraat Fak., Erzurum.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 1 2 3 3 4
ÖÇ 2 1 2 3 3 4
ÖÇ 3 1 2 2 3 4
ÖÇ 4 1 2 2 3 4
ÖÇ 5 1 2 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek