Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
LVS201B3 | Yemler ve Yemleme Bilgisi | Zorunlu Ders | 2 | 3 | 4,00 |
Önlisans
Türkçe
Hayvan beslemede kullanılan yemlerin tanıtımı ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler
Öğretim Görevlisi Sadık ÇIVRACI
1 | Yemi tanımlar ve sınıflandırır |
2 | Yemlerin hayvan beslemesindeki önemini bilir |
3 | Yemlerin besin madde içeriklerini ve yemlerin besin madde içeriklerini etkileyen faktörleri bilir |
4 | Yem maddeleri içinde bulunan, hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyen bileşikleri bilir. |
5 | Yemlere uygulanan işlemleri ve amacını bilir |
6 | Yemlerin işlenmesindeki gelişmeleri takip eder |
7 | Yem katkı maddelerini ve neden kullanıldığını bilir |
8 | Yem kanunu ve yönetmeliğini bilir |
9 | Silaj yapmayı bilir ve hayvan beslemede nasıl kullanılacağını bilir |
10 | Yemlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini bilir |
Yok
Yok
Yemin tanımı ve sınıflandırılması, suca zengin kaba yemler ve önemi; buğdaygil ve baklagil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, meyveler, posalar, şilempeler ve genel özellikleri, silo yemi tanımı, genel özellikleri, avantaj ve dezavantajları, yem değeri, kuru kaba yemler ve önemi; samanlar ve genel özellikleri, Yoğun yemler; buğdaygil ve baklagil dane yemleri ve genel özellikleri, endüstriyel yan ürünler (yağ, şeker, nişasta, değirmencilik ve fermentasyon yan ürünleri), hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, yeşil yemlerin kurutularak saklanması, kurutma yöntemleri, yeşil yemlerin silolanarak saklanması, silolama teknikleri ,kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Yem bilgisine giriş, yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması | ||
2 | Yemlerin içerdiği besin maddeleri ve hayvan türlerine göre sindirimi | ||
3 | Yemlerin sindirilebilirliğini etkileyen faktörler | ||
4 | Yemlerin besleyici ve besin maddesi değerini etkileyen faktörler | ||
5 | Enerjinin ölçümü, proteinlerin değerlendirilmesi | ||
6 | Kaba yemler, kaba yemlerin genel özellikleri | ||
7 | Çayır, mera ve yeşil yemler, Silaj ve silaj yapım tekniği | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Silaj ve silaj yapım tekniği | ||
10 | Kuru ot, saman, dane yemler | ||
11 | Küspeler,Protein Olmayan Nitrojenli Bileşikler | ||
12 | Protein Olmayan Nitrojenli Bileşikler, Tek Hücre Proteinleri | ||
13 | Yem maddeleri içinde bulunan hayvan sağlığını ve verimini olumsuz etkileyen bileşikler. | ||
14 | Yem katkı maddeleri,Yem teknolojisi | ||
15 | Yem Teknolojisi |
Ergül,M.(1997): Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ders Kitabı. E.Ü.Ziraat Fak. Yay. No.487.İzmir ÖĞÜN,S., POLAT,C.,1990 Yemler Bilgisi ve Teknolojisi Ders Notu. NKU Ziraat Fak. Tekirdağ. ÖZEN,N ve ark. 1993 Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Atatürk Uni. Ziraat Fak. Ders Notları:50. Erzurum.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Toplam İş Yükü (saat) | 114 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | |
ÖÇ 1 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 1 | 4 | 5 | 3 | 5 | 3 |
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 6 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 7 | 2 | 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 8 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 9 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 10 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 2 | 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |