GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LVS211.7B3 Veteriner Halk Sağlığı Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar,doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak.


-


1 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir.
2 Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir.
3 Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular.
4 Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir.
5 Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar.


Yok


Yok


Çiftlikten sofraya gıda güvenliği, ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerle besin kirlenmesi, besin kirlenmesi ve insanlardaki etkileri, çevre ve insan sağlığı korunması ve kirlenmenin önlenmesi için neler yapılabileceği, veteriner hekimin ilaç kullanmadaki sorumlulukları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Veteriner Halk Sağlığına Giriş, Veteriner Halk Sağlığının Amacı
2 Gıda Güvenliği, Kalite, Risk Analizi, Risk Değerlendirme, Risk İletişimi
3 Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği Kavramı, Hayvan Sağlığı, Refahı, Hayvansal Atıklar,
4 Gıda Kaynaklı Hastalıklar, Gıda Zehirlenmeleri v Önleme Yolları
5 Gıda Üretim ve Satış Yerlerinde Olması Gereken Genel Prensipler
6 Türkiye ve Avrupa Birliğinde Gıda Kontrol Hizmetleri, AB Gıda Otoritesi, Veteriner Halk Sağlığı İle İlgili Yasal Düzenlemeler
7 Zoonoz Hastalıkların Sınıflandırılması, Kontrol-Koruma
8 Bakteriyel Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma ve Bu Hastalıklar Hakkındaki Yasal Düzenlemeler
9 Viral ve Mikotik Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma
10 Paraziter Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma
11 Çevre ve Besin Kirliliği İle İlgili Temel Kavramlar, Kirlenmenin İnsanlar ve Hayvanlardaki Genel Etkileri
12 Veteriner Hekimin İlaç Kullanımındaki Sorumlulukları, İlaç ve Kimyasal Madde Kalıntılarının Tolerans Düzeyleri
13 Besinlerde Bulunan Kirletici Maddeler, Özellikleri, Canlılara Yansıması
14 Çevre ve Besin Kirlenmesinin İzlenmesi, FDA, WHO, Gıda Kodeksinde Bildirilen Uyarılar

Kaya, S., Princci,İ., Bilgili, A. 1998; Çevre Bilimi ve Çevre Toksikolojisi



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Ev Ödevi 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 2 2 4 2 4 2
ÖÇ 2 1 1 3 1 3 1
ÖÇ 3 1 1 3 1 3 1
ÖÇ 4 2 2 1 2 1 2
ÖÇ 5 1 1 3 1 3 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek