GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
LVS208.1B4 Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Büyükbaş ve küçükbaş hayvan türlerinin yetiştiricilik ilkelerini, bakım ve beslenme esaslarını, verim yönlerini ve modern yetiştirme tekniklerini öğrenmelerini sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Sadık ÇIVRACI


1 Öğrenci, büyükbaş hayvan işletmesi kurulumu sırasında başvurulması gereken kurumları, alınması gereken yasal izin ve belgeleri tanımlar ve işletme tescil süreçlerini açıklar.
2 Öğrenci, büyükbaş hayvan barınaklarının tasarımında ve yer seçiminde dikkate alınması gereken kriterleri, hayvan konforunu etkileyen unsurları ve barınaklarda hastalık risklerini azaltma yöntemlerini değerlendirir.
3 Öğrenci sıcak stresinin nedenlerini, vücut sıcaklığı değişimleri ile fizyolojik etkilerini ve sıcak stresinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik stratejileri açıklar.
4 Öğrenci, metabolik hastalıklarının etiyolojisini, risk faktörlerini ve klinik belirtilerini tanımlar ve önleme yöntemlerini açıklar.
5 Öğrenci, hayvan rasyonlarının tanımını yapar, hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususları ve meralardan yararlanmanın teknik esaslarını açıklar
6 Öğrenci, koyun yetiştirme sistemlerini tanımlar, bir koyun işletmesinde yapılacak işleri açıklar ve genç dişilerin damızlıkta kullanılma yaş ve canlı ağırlık kriterlerini değerlendirir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sığırın tanımı ve zoolojik sistemdeki yeri, dünyada ve Türkiye’ de hayvancılığın durumu, sığır ırkları, sığırların dış görünüşe göre sınıflandırılması, sığırlarda üreme ve döl verimi, sığırların bakım ve beslenmesi, süt üretimi ve sağım, sığır besiciliği ve önemli sığır hastalıkları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sığırcılığın Önemi ve Türkiye ve Dünyada Sığırcılık
2 Sığırlarda Tip Kavramı, Et Tipi, Süt Tipi, Kombine Verim Tipi
3 Yerli ve Kültür Irkı Sığırlar
4 Sığır Yetiştirmede Etkili Faktörler
5 Sığırcılıkta İşletme Tipleri
6 Kuruya Çıkarma, Kızgınlık ve Aşım
7 Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hastalıklar
8 Arasınav
9 Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (koyun-keçi)
10 Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde etkili faktörler
11 Verim yönlerine göre koyun-keçi ırkları
12 Küçükbaş hayvancılık işletme tipleri
13 Büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar
14 Ahırların Planlanması
15 Kayıt Tutma
16 Final sınavı

Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M. 2009; Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Ders Notları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Esmen H. 2015 Hayvan Yetiştirme İlkeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 7 2 14
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 1 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17
ÖÇ 1 1 1 2 3 1 5 2 2 4 2 1 3 2 2 2 3 3
ÖÇ 2 2 1 2 4 1 5 2 2 4 2 1 4 2 2 2 4 3
ÖÇ 3 2 1 2 4 1 3 2 2 4 2 4 3 2 2 2 4 2
ÖÇ 4 3 1 2 4 1 3 2 2 4 2 4 4 2 2 2 4 2
ÖÇ 5 2 1 2 3 1 5 2 2 4 2 1 2 2 2 2 3 2
ÖÇ 6 1 1 2 3 1 5 2 2 4 2 1 2 2 2 2 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek