| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 
|---|---|---|---|---|---|
| LVS208.1B4 | Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 | 
Önlisans
Türkçe
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan türlerinin yetiştiricilik ilkelerini, bakım ve beslenme esaslarını, verim yönlerini ve modern yetiştirme tekniklerini öğrenmelerini sağlamaktır.
Dr. Öğr. Üyesi Sadık ÇIVRACI
| 1 | Öğrenci, büyükbaş hayvan işletmesi kurulumu sırasında başvurulması gereken kurumları, alınması gereken yasal izin ve belgeleri tanımlar ve işletme tescil süreçlerini açıklar. | 
| 2 | Öğrenci, büyükbaş hayvan barınaklarının tasarımında ve yer seçiminde dikkate alınması gereken kriterleri, hayvan konforunu etkileyen unsurları ve barınaklarda hastalık risklerini azaltma yöntemlerini değerlendirir. | 
| 3 | Öğrenci sıcak stresinin nedenlerini, vücut sıcaklığı değişimleri ile fizyolojik etkilerini ve sıcak stresinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik stratejileri açıklar. | 
| 4 | Öğrenci, metabolik hastalıklarının etiyolojisini, risk faktörlerini ve klinik belirtilerini tanımlar ve önleme yöntemlerini açıklar. | 
| 5 | Öğrenci, hayvan rasyonlarının tanımını yapar, hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususları ve meralardan yararlanmanın teknik esaslarını açıklar | 
| 6 | Öğrenci, koyun yetiştirme sistemlerini tanımlar, bir koyun işletmesinde yapılacak işleri açıklar ve genç dişilerin damızlıkta kullanılma yaş ve canlı ağırlık kriterlerini değerlendirir. | 
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Sığırın tanımı ve zoolojik sistemdeki yeri, dünyada ve Türkiye’ de hayvancılığın durumu, sığır ırkları, sığırların dış görünüşe göre sınıflandırılması, sığırlarda üreme ve döl verimi, sığırların bakım ve beslenmesi, süt üretimi ve sağım, sığır besiciliği ve önemli sığır hastalıkları.
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | 
|---|---|---|---|
| 1 | Sığırcılığın Önemi ve Türkiye ve Dünyada Sığırcılık | ||
| 2 | Sığırlarda Tip Kavramı, Et Tipi, Süt Tipi, Kombine Verim Tipi | ||
| 3 | Yerli ve Kültür Irkı Sığırlar | ||
| 4 | Sığır Yetiştirmede Etkili Faktörler | ||
| 5 | Sığırcılıkta İşletme Tipleri | ||
| 6 | Kuruya Çıkarma, Kızgınlık ve Aşım | ||
| 7 | Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hastalıklar | ||
| 8 | Arasınav | ||
| 9 | Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (koyun-keçi) | ||
| 10 | Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde etkili faktörler | ||
| 11 | Verim yönlerine göre koyun-keçi ırkları | ||
| 12 | Küçükbaş hayvancılık işletme tipleri | ||
| 13 | Büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar | ||
| 14 | Ahırların Planlanması | ||
| 15 | Kayıt Tutma | ||
| 16 | Final sınavı | 
Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M. 2009; Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Ders Notları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Esmen H. 2015 Hayvan Yetiştirme İlkeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer | 
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 | 
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer | 
| Final Sınavı | 1 | 100 | 
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) | 
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | 
| Final Sınavı | 7 | 2 | 14 | 
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | 
| Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | 
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 | 
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | 
| Toplam İş Yükü (saat) | 88 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
| ÖÇ 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 2 | 2 | 4 | 2 | 1 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 
| ÖÇ 2 | 2 | 1 | 2 | 4 | 1 | 5 | 2 | 2 | 4 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 
| ÖÇ 3 | 2 | 1 | 2 | 4 | 1 | 3 | 2 | 2 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 
| ÖÇ 4 | 3 | 1 | 2 | 4 | 1 | 3 | 2 | 2 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 
| ÖÇ 5 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 2 | 2 | 4 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 
| ÖÇ 6 | 1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 5 | 2 | 2 | 4 | 2 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 |