Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MS1612.1B | Beslenme ve Diyet | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Besin öğeleri, besin grupları, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmeleri, özel durumlarda ve hastalık durumunda beslenmenin önemi ve özelliklerini kavrayabilmeleri hedeflenmiştir. Beslenme ile ilgili teorik bilgilerin geliştirilmesini sağlamak.
Halil İbrahim Kaya
1 | Yeterli ve dengeli beslenme kavramını öğrenir. |
2 | Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder. |
3 | Yaşam kalitesini yükseltme ve beslenme sorunlarını çözme becerilerini kazanır. |
4 | Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini ve sağlığı etkileyen faktörleri kavrar. |
Birinci Öğretim
Yok
yok
Gıdaların yapısındaki besinlerin ve diğer bileşenlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, besin piramidi, Gıda grupları ve alt grupları, beslenme konuları ve yanlış bilgilendirme, Beslenme ile ilgili araçlar ve standartlar
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | ||
2 | Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları | ||
3 | Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları | ||
4 | Besin grupları | ||
5 | Besin Piramitleri | ||
6 | Bireyin Enerji Gereksiniminin Hesaplanması ve Etkileyen Faktörler | ||
7 | Yeterli ve Dengeli Menü Hazırlama ve Diyet | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme | ||
10 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme | ||
11 | Türkiye’de Çeşitli Gruplarda Sık Görülen Beslenme Sorunları Nedenleri | ||
12 | Kronik Hastalıklar ve Beslenme Önerileri | ||
13 | Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri | ||
14 | Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu | ||
15 | Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu |
BAYSAL, A. (2011). Beslenme (13. Baskı), Ankara: Hatipoğlu Yayınevi. BULDUK, Sıdıka, (2018), Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Rapor | 1 | 5 | 5 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 102 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |