GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MA211.1B2 Maliyet Muhasebesi Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Maliyet muhasebesi mal ve hizmet üreten işletmelerde, üretilen mal ve hizmetin maliyetini belirleyebilme için; maliyet türlerini, maliyet yerlerini, maliyet yüklemlerini hesaplama ile bunlar için gerekli kayıtları kapsamaktadır. Bu ders ile üretilen mal ve hizmetin maliyetini hesaplayabilme, maliyetleri planlayabilme ve kontrol edebilme ile yöneticilerin verecekleri kararlar için gerekli bilgilerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır.


Dr. Öğretim Üyesi Adalet ZOZİK


1 Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2 7/A ve 7/B seçeneğindeki maliyet hesaplarını bilir
3 Maliyet unsurlarını ve sınıflandırmasını kavrar.
4 Gider dağıtımını yapar.
5 Maliyet hesaplama sistemlerini uygular ve karar vermede kullanır.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramların bilgisini aktarabilme. Üretim maliyetini hesaplayabilme. Maliyet bilgilerinin karar verme ve bütçelemede kullanabilme.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Maliyet Muhasebesine Giriş, Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri, Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi İlişkisi, Üretim Maliyetleri, Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması, Üretim Dışı Giderler, Maliyet ve Gider Kavramları ve Uygulamalı Örnek.
2 Maliyet Muhasebesine Giriş, Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri, Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi İlişkisi, Üretim Maliyetleri, Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması, Üretim Dışı Giderler, Maliyet Ve Gider Kavramları ve Uygulamalı Örnek.
3 Üretim İşletmelerinde Tekdüzen Maliyetleme Modelleri: 7/A Seçeneğinde Maliyetleme Modeli ve 7/B Seçeneğinde Maliyetleme Modeli.
4 Üretim İşletmelerinde Tekdüzen Maliyetleme Modelleri: 7/A Seçeneğinde Maliyetleme Modeli ve 7/B Seçeneğinde Maliyetleme Modeli.
5 Madde ve Malzemenin Ambara Girişi, Çıkışı, Ambardan Çekilen İlk Madde ve Malzemenin Muhasebeleştirilmesi, Doğrudan ve Dolaylı Maliyet, Doğrudan ve Dolaylı Malzeme Ayrımı.
6 Personel Maliyetlerinin Özellikleri, Personel Maliyet ve Giderlerinin Sınıflandırılması, Direkt ve Endirekt Personel Maliyetleri Ayrımın, Personel Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi, Üretimde Özellik Taşıyan İşçilik Maliyetleri, Ücret Şekilleri.
7 Genel Üretim Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetlerinin Mamullere Yüklenmesi, Genel Üretim Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi.
8 Ara Sınav.
9 Genel Üretim Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetlerinin Mamullere Yüklenmesi, Genel Üretim Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi.
10 Sipariş Maliyetleme Yöntemi, 7/A Seçeneğinde Sipariş Maliyetlemesi Uygulaması, 7/B Seçeneğinde Sipariş Maliyetlemesi Uygulaması.
11 Safha Maliyetleme Yöntemi, 7/A Seçeneğinde Safha Maliyetlemesi Uygulaması, 7/B Seçeneğinde Safha Maliyetlemesi Uygulaması.
12 Birleşik Üretim ve Birleşik Maliyet, Birleşik Üretimde Ana Mamul ve Yan Mamul, Birleşik Maliyetlerin Dağıtımı, Birleşik Üretimde Muhasebe Kayıtları.
13 Standart Maliyetleme, Standart Maliyetlemede Muhasebe Kayıtları ve Sapmaların Hesaplanması ve Muhasebeleştirilmesi.
14 Değişme Biçimine Göre Maliyetler, Birim Maliyet Olarak Sabit ve Değişken Maliyetler, Maliyet Hacim Kar İlişkileri, Faaliyet Kaldıracı, Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranı.
15 Maliyet Muhasebesinde Güncel Konular; Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Sonradan Maliyetleme, Hedef Maliyetleme Kaizen Maliyetleme ve Benchmarking.
16 Final Sınavı.

Vasfi Haftacı(2011). Maliyet Muhasebesi. Kocaeli Üniversitesi. Mustafa Savcı(2009). Maliyet muhasebesi. Baskı, Aktif Yayınevi, İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Problem Çözümü 10 1 10
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 2 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 1 7
Toplam İş Yükü (saat) 86

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 2 3 4 2 1 4 1 1 1
ÖÇ 2 2 3 3 2 1 3 1 1 1
ÖÇ 3 2 3 4 3 1 3 1 1 1
ÖÇ 4 3 3 3 2 1 4 1 1 1
ÖÇ 5 2 4 3 3 1 2 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek