Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AŞ211.1B | Gıda Hijyeni | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda hijyeni, personel hijyeni kurallarını bilip, uygulayabilen ve gerektiğinde HACCP sisteminden yararlanarak tüketiciye güvenli gıda sunabilecek yeterliliği kazandırmak.
Dr. Öğretim Üyesi Özlem Yılmaz
1 | Tüketiciye güvenli bir gıda sunabilmek için gerekli gıda hijyeni kurallarını bilir. |
2 | HACCP tanımı ve prensiplerini bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda hijyeni, personel hijyeni, mutfak hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda güvenliğine etki eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskler, mikroorganizmaların gelişimenine etki eden iç ve dış faktöreler, Dünya Sağlık Örgütünün gıda güvenliğinin sağlanması için tavsiye ettiği 5 altın kural, HACCP tanımı ve prensipleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi. | ||
2 | Toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyonun önemi | ||
3 | Gıda Hijyeninin tanımı ve önemi | ||
4 | Gıda Kaynaklı Hastalıklar | ||
5 | Gıda Güvenliğinde Fiziksel ve Kimyasal Riskler | ||
6 | Gıda Güvenliğinde Biyolojik Riskler | ||
7 | ARA SINAV | ||
8 | Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler | ||
9 | Gıda maddeleri ve mikroorganizma ilişkisi | ||
10 | Gıda üretim basamaklarında hijyen | ||
11 | Mutfak hijyeni | ||
12 | Kir tipleri ve kir tiplerine uygun temizleyiciler | ||
13 | Personel Hijyeni | ||
14 | Güvenli Gıda Hazırlanmasında Dünya sağlık örgütünün tavsiye ettiği 5 altın kural | ||
15 | HACCP'in tanımı, önemi ve prensipleri |
Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Doç. Dr. Aybuke Ceyhun Sezgin Aralık 2019. Detay yayıncılık Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık. Sıdıka BULDUK (2018).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 2 | 3 | 6 |
Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 76 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 2 | 3 | 5 | 2 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | 3 |
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 |