GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ210.3B Osmanlı Saray Mutfağı Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Osmanlı saray mutfağı yiyeceklerinin ve içeçeklerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL


1 Osmanlı mutfağını açıklayabilecektir.
2 Osmanlı saray mutfak kültürünü anlatır.
3 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemlerini tanımlar.
4 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeleri tanımlar.
5 Osmanlı saray yemeklerini uygular.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Osmanlı mutfak kültürü, pişirme yöntemleri, yiyeceklerin döneme uygun bir şekilde pişirilmesi ve sunumu.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Osmanlı mutfak kültürü
2 Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri
3 Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeler
4 Farklı dönemlere ait Osmanlı Saray mutfağı çorba, salata, pilav, et yemeği çeşitleri
5 Farklı dönemlere ait Osmanlı Saray mutfağı sebze yemeği, tavuk yemeği şerbet ve tatlı çeşitleri
6 Etler, sakatatlar
7 Çorbalar, mezeler
8 Ara Sınav
9 Kuru ve yaş meyveler ile hazırlanan et yemekleri
10 Pilav çeşitleri, yahni, kalye ve bastı çeşitleri
11 Börekler ve çörekler, hamur tatlıları
12 Sütlü tatlı çeşitleri ve taze meyve tatlıları.
13 Şerbetli tatlılar. Baklava ve kadayıf
14 İçecekler
15 Şerbetler, şurup ve lokum çeşitleri

IŞIN, Priscilla Mary, (2014). Osmanlı Mutfak İmparatorluğu. Kitap Yayınevi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 5 1 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 1 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 1 5
Ev Ödevi 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 102

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 1 1 1 3 1 2 3 2 2 1
ÖÇ 2 2 3 1 3 3 2 1 3 1 2
ÖÇ 3 4 1 1 2 3 1 1 2 2 2
ÖÇ 4 2 1 1 2 4 4 2 4 2 1
ÖÇ 5 2 2 1 1 2 3 2 4 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek