Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AŞ213B2.3 | Fermantasyon Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipi örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir.
Dr.Öğr.Üyesi Halil İbrahim KAYA
1 | Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur |
2 | Ferrmentasyonun mikroorganizmalarını kavrar |
3 | Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar |
4 | Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar |
5 | Şarap üretim teknolojilerini kavrar |
6 | Bira üretim teknolojilerini kavrar |
7 | Sirke üretim teknolojilerini kavrar |
8 | Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Öğrenciler fermente ürünler, şarap, bira, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojileri ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Fermantasyon teknolojisi, fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar | ||
2 | Alkol ve organik asit fermantasyonları | ||
3 | Biracılık ve arpa, malt teknolojisi | ||
4 | Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası | ||
5 | Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon | ||
6 | Şarap teknolojisi | ||
7 | Beyaz ve kırmızı şarap üretimi | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Özel şaraplar | ||
10 | Yüksek alkollü içkiler ve eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler | ||
11 | Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler | ||
12 | Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi | ||
13 | Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi, | ||
14 | Boza Üretimi | ||
15 | Fermente gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeler |
Ertan Anlı - Pınar Şanlıbaba, FERMENTE GIDALAR: Mikrobiyoloji, Teknoloji ve Sağlık, Nobel Akademik Yayıncılık. Ağustos, 2019.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 93 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 |
ÖÇ 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 5 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 6 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 7 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 8 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 |