GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ213B2.3 Fermantasyon Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipi örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir.


Dr.Öğr.Üyesi Halil İbrahim KAYA


1 Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur
2 Ferrmentasyonun mikroorganizmalarını kavrar
3 Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar
4 Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar
5 Şarap üretim teknolojilerini kavrar
6 Bira üretim teknolojilerini kavrar
7 Sirke üretim teknolojilerini kavrar
8 Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Öğrenciler fermente ürünler, şarap, bira, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojileri ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fermantasyon teknolojisi, fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar
2 Alkol ve organik asit fermantasyonları
3 Biracılık ve arpa, malt teknolojisi
4 Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası
5 Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon
6 Şarap teknolojisi
7 Beyaz ve kırmızı şarap üretimi
8 Arasınav
9 Özel şaraplar
10 Yüksek alkollü içkiler ve eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler
11 Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler
12 Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
13 Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi,
14 Boza Üretimi
15 Fermente gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeler

Ertan Anlı - Pınar Şanlıbaba, FERMENTE GIDALAR: Mikrobiyoloji, Teknoloji ve Sağlık, Nobel Akademik Yayıncılık. Ağustos, 2019.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Okuma 14 2 28
Ev Ödevi 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 93

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 2 1 1 1 3 1 1 1 2 3
ÖÇ 2 2 1 1 1 2 1 1 1 2 1
ÖÇ 3 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2
ÖÇ 5 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2
ÖÇ 6 2 1 1 1 2 1 1 1 1 2
ÖÇ 7 2 1 1 1 2 1 1 2 2 2
ÖÇ 8 2 1 1 1 3 1 1 2 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek