Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AŞ212B2.2 | Soğuk Mutfak | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Soğuk mutfak yiyeceklerini, ordövr, meze, soğuk tabak ve dekor hazırlama gibi bilgilerin edinilmesi amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL
1 | Soğuk mutfak yiyeceklerini öğrenir |
2 | Soğuk mutfağa uygun menüler planlar |
3 | Salata ve salata sosları hazırlar |
4 | Ordövr, meze ve sandviç hazırlar |
5 | Soğuk tabak ve dekor hazırlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Uluslararası soğuk mutfak ürünleri, Soğuk mutfak yiyecekleri, Salata ve salata sosları, Ordövr, meze ve sandviç, Türk mutfağına uygun soğuk mutfak ürünleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ön hazırlık. soğuk meze kavramı, özellikleri ve sunum aşamaları. | Soğuk mutfakta kullanılan araç gereçler | |
2 | Soğuk mutfak organizasyon yapısı. Soğuk mutfak şefi görevleri. Soğuk mutfakta üretilen ürünler. | Soğuk sosların ve marinatların hazırlanması | |
3 | Soğuk mutfakta salata çeşitleri. Sebzelerin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar. | Sezar salatası, kaşık salatası, roka salatası. | |
4 | Meze yapımında dikkat edilecek hususlar. | Çeşitli mezelerin hazırlanması | |
5 | Meze yapımında dikkat edilecek hususlar. | Çeşitli mezelerin hazırlanması | |
6 | Ordövr tabağı. Ziyafetlerde ordövr tabağının önemi. | Ordövr çeşitlerinin hazırlanması | |
7 | Klasik menüde soğuk ikramlıklar, soğuk antreler. | Soğuk sandviç. sıcak sandviç. Aperatifler | |
8 | Ara Sınav | ||
9 | Soğuk mutfakta üretilen diğer ürün çeşitleri. sıcak sandviç, soğuk çorba, sıcak mezeler, aperatifler. | Soğuk çorbaları hazırlanması | |
10 | Zeytin yağlı meze kavramı, dolmalar, taze otlar. | Zeytinyağlı yemekleri hazırlanması | |
11 | Zeytinyağı çeşitleri. Zeytinyağlı meze üretimi. | Zeytinyağlı enginar, barbunya pilaki | |
12 | Konaklama işletmelerinde soğuk mutfak açık büfe ve alakart özellikleri. | Soğuk büfe yemekleri hazırlanması | |
13 | Soğuk büfelerde görsel unsurların çeşitleri ve önemi. | Tabak dekorlarının hazırlanması | |
14 | Soğuk büfelerde görsel unsurların çeşitleri ve önemi. | Büfe dekorlarının hazırlanması | |
15 | Soğuk mutfakta sebze oymacılığı ve görsellik. | Sebze oymacılığı, süsleme ve dekor |
ARIKDAL, Nail, (2009). Dünden Bugüne Yaşayan Büyük Türk Mutfağı. Doğan Kitap. YILMAZ, Rahmi, (2008). Rahmi Ustanın Yemek Kitabı. İzmir: Yakamoz Yayınları.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 102 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 2 |
ÖÇ 2 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 | 2 |
ÖÇ 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 | 2 |
ÖÇ 4 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 |
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 |