Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AŞ212B2.3 | Soslar | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Önlisans
Sıcak soğuk temel soslar ve bu soslardan türeyen türev sosların hazırlık üretim ve servis aşamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL
1 | Sıcak fond ve sosları öğrenir. |
2 | Soğuk sosları öğrenir. |
3 | Temel sosları ve türev sosları hazırlar. |
4 | Sosların servis ve saklanmasını bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Dünya mutfaklarında üretilen sıcak soğuk temel ve türev soslar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Fond nedir nasıl hazırlanır. Nerelerde nasıl kullanılır. | Fond malzemelerinin tanınması ve ön Hazırlık aşamaları | |
2 | Fond üretimi ve aroma vericiler. | Baharat torbası, buket garnie, garnis onion | |
3 | Dünya mutfağında sosların yeri ve çeşitleri. | Temel sıcak soslar. | |
4 | Dünya mutfağında sosların yeri ve çeşitleri. | Temel sıcak soslar. | |
5 | Sosların kullanım aşamaları servis usulleri. | Tabak prezantasyonu. Sosların masa servisi | |
6 | Sıcak sosların yoğunlaştırılması ve saklanması. | sosların bağlanması ve çektirilmesi | |
7 | Sıcak türev soslar. | Temel soslardan türeyen soslar | |
8 | Arasınav | ||
9 | Sıcak sosların yoğunlaştırılması ve saklanması. | sosların bağlanması ve çektirilmesi | |
10 | Soğuk temel soslar. Hazırlık pişirme ve kullanım aşamaları | Soğuk temel soslar. | |
11 | Soğuk temel soslardan türeyen soslar. | Türev soğuk soslar. | |
12 | Hülasa, Consomme ve yoğunlaştırılmış sıvılar. | Consomme çeşitleri | |
13 | Pastacılıkta sos kullanımı. | Temel pastacılık sosları | |
14 | Meyve, karamel ve çikolata temelli soslar. | Püre ve taneli meyve sosları | |
15 | Pasta soslarının aromalandırılması, servis usulleri. Saklama şekilleri | Tabak prezantasyonunda sos kullanımı |
Sos Hazırlama ve Pişirme Teknikleri (Mutfak Kitap)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
Ev Ödevi | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 79 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 3 | 1 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 2 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 3 | 1 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 1 | 4 | 4 | 2 |
ÖÇ 4 | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 | 1 | 5 | 4 | 3 |