GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ212B2.3 Soslar Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans



Sıcak soğuk temel soslar ve bu soslardan türeyen türev sosların hazırlık üretim ve servis aşamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL


1 Sıcak fond ve sosları öğrenir.
2 Soğuk sosları öğrenir.
3 Temel sosları ve türev sosları hazırlar.
4 Sosların servis ve saklanmasını bilir.

Birinci Öğretim



Yok


Dünya mutfaklarında üretilen sıcak soğuk temel ve türev soslar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fond nedir nasıl hazırlanır. Nerelerde nasıl kullanılır. Fond malzemelerinin tanınması ve ön Hazırlık aşamaları
2 Fond üretimi ve aroma vericiler. Baharat torbası, buket garnie, garnis onion
3 Dünya mutfağında sosların yeri ve çeşitleri. Temel sıcak soslar.
4 Dünya mutfağında sosların yeri ve çeşitleri. Temel sıcak soslar.
5 Sosların kullanım aşamaları servis usulleri. Tabak prezantasyonu. Sosların masa servisi
6 Sıcak sosların yoğunlaştırılması ve saklanması. sosların bağlanması ve çektirilmesi
7 Sıcak türev soslar. Temel soslardan türeyen soslar
8 Arasınav
9 Sıcak sosların yoğunlaştırılması ve saklanması. sosların bağlanması ve çektirilmesi
10 Soğuk temel soslar. Hazırlık pişirme ve kullanım aşamaları Soğuk temel soslar.
11 Soğuk temel soslardan türeyen soslar. Türev soğuk soslar.
12 Hülasa, Consomme ve yoğunlaştırılmış sıvılar. Consomme çeşitleri
13 Pastacılıkta sos kullanımı. Temel pastacılık sosları
14 Meyve, karamel ve çikolata temelli soslar. Püre ve taneli meyve sosları
15 Pasta soslarının aromalandırılması, servis usulleri. Saklama şekilleri Tabak prezantasyonunda sos kullanımı

Sos Hazırlama ve Pişirme Teknikleri (Mutfak Kitap)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 5 2 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 12 1 12
Ev Ödevi 6 1 6
Toplam İş Yükü (saat) 79

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 2 2 1 2 3 3 1 4 3 2
ÖÇ 2 3 2 1 2 3 3 1 4 3 2
ÖÇ 3 3 2 1 2 3 2 1 4 4 2
ÖÇ 4 2 2 1 2 4 2 1 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek