GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ212B2.4 Moleküler Mutfak Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Önlisans


Türkçe


Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak akımlarının incelenmesi amaçlanır. Moleküler gastronomiye yönelik farklı tekniklerin kavratılması hedeflenmektedir.


Öğr. Gör. Dr. Ömer Ceyhun Apak


1 Moleküler mutfak ürün çeşitlerini yapabilir.
2 Tat almanın kimyasını bilir.
3 Moleküler gastronomide kullanılan malzemeleri kullanabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak akımının incelenmesi, geleneksel mutfak ve moleküler mutfak arasındaki farklılıklar, farklı pişirme teknikleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Moleküler gastronomi kavramı ve gelişimi Moleküler gastronomi kavramı ve gelişimi
2 Moleküler gastronominin yiyecek içecek sektöründeki yeri Moleküler gastronominin yiyecek içecek sektöründeki yeri
3 Moleküler gastronomide kullanılan kimyasallar ve yapıları Moleküler gastronomide kullanılan kimyasallar ve yapıları
4 Kapsülleştirme (Küreleştirme) Kapsülleştirme (Küreleştirme)
5 Köpükleştirme Köpükleştirme
6 Jelleştirme Jelleştirme
7 Katılaştırma Katılaştırma
8 ARA SINAV
9 Tozlaştırma Tozlaştırma
10 Tütsüleme Tütsüleme
11 Koku transferi Koku transferi
12 Tat transferi Tat transferi
13 Düşük sabit ısıda pişirme Düşük sabit ısıda pişirme
14 Soğuk pişirme Soğuk pişirme
15 Soğuk pişirme Soğuk pişirme

Özkaya, F. D., Aksoy, M., Güzel, K. ve Sezgi, G. (2018). Moleküler Gastronomi. Ankara: Detay Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 1 5 5
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 3 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 3 12
Ev Ödevi 5 3 15
Toplam İş Yükü (saat) 86

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 4 2 2 3 3 2 1 4 2 2
ÖÇ 2 3 3 1 2 3 3 1 4 2 1
ÖÇ 3 3 2 1 3 3 3 1 5 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek