| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| AŞ113.4B3 | Gıda Saklama Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Besinleri işleyerek saklamanın önemi, besinlerin bozulmasına neden olan faktörleri ve özellikleri, besin işleme ve saklama yöntemlerini tekniğe uygun uygulama becerisi kazandırmak amaçlanır.
Dr. Öğr. Üyesi Özlem YILMAZ
| 1 | Besinleri işleyerek saklama yöntemlerini öğrenir |
| 2 | Besin işleme ve saklama yöntemlerini tekniğine uygun olarak uygulama becerisi kazanır |
| 3 | Besinlerin bozulmasına neden olan faktörleri öğrenir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok.
Besinleri işleyerek saklama, Besinlerin bozulmasına neden olan faktörler ve Besin işleme ve saklama yöntemleri
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Besinleri saklamanın önemi | ||
| 2 | Besin işleme ve saklamanın besinlerin besin değerine etkisi | ||
| 3 | Besinleri Saklama Yöntemleri | ||
| 4 | Isıl İşlemler ile Saklama (Pastörizasyon Sterilizasyon) | ||
| 5 | Besinleri Kurutma Yöntemi ile Saklama | ||
| 6 | Soğutma ve Dondurma Yöntemi ile Saklama | ||
| 7 | Konserve Teknolojsi | ||
| 8 | ARA SINAV | ||
| 9 | Gıdalarıı Konsantrasyonla Saklama Yöntemleri (Reçel, marmelat ve jöle ) | ||
| 10 | Besinleri Isıtma Yöntemi ile Saklama (Meyve Konservesi) | ||
| 11 | Besinleri ısıtma Yöntemi ile Saklama ( Sebze Konservesi) | ||
| 12 | Soğutma ve Dondurma Yöntemi ile Saklama | ||
| 13 | Işınlama (Radyasyon) ve Antibiyotiklerle Saklama | ||
| 14 | Fermantasyon tekniği ile saklama yöntemleri | ||
| 15 | Besinleri Alkolle Saklama |
Bulduk, Sıdıka. (2016), Gıda Teknolojisi. Detay Yayıncılık. Ankara Bilişli, Arslan. (2015), Gıda Teknolojisi. Sidas Yayıncılık. İzmir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok.
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
| Rapor Hazırlama | 14 | 2 | 28 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 92 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
| ÖÇ 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 |
| ÖÇ 2 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 |
| ÖÇ 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 |