Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ÜS01.06 | Gıda ve Kültür (Mühendislik Fakültesi) | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı, gastronominin tarihsel süreç içerisindeki gelişimini, kültürel ve toplumsal dinamikler üzerindeki etkilerini incelemektir. Yemek kültürünün medeniyetler arası etkileşimdeki rolü, gastronominin sanat, ekonomi ve toplumsal yapı üzerindeki yansımaları ele alınacaktır.
Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU
1 | Gastronominin tarihsel süreçteki gelişimini analiz edebilir. |
2 | Farklı dönemlerdeki yemek kültürlerini ve toplumsal yapılarla ilişkisini açıklayabilir. |
3 | Yemek kültürü aracılığıyla farklı kültürler arasındaki etkileşimleri yorumlayabilir. |
4 | Modern gastronomi trendlerini ve sürdürülebilir gastronominin önemini anlayabilir. |
Birinci Öğretim
-
-
Ders, yemek kültürünün tarihsel gelişimini ve kültürlerarası etkileşimlerdeki önemini kapsamaktadır. Antik çağlardan modern çağa kadar yemek alışkanlıkları, tarımın etkisi, baharat ve ticaret yollarının gastronomi üzerindeki katkıları, Osmanlı ve Türk mutfağı, endüstriyel devrimle değişen gıda üretimi, modern gastronomi trendleri gibi konular işlenecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı ve Kavramların Temeli | - | - |
2 | Antik Dönemlerde Beslenme ve Yemek Kültürü | - | - |
3 | Ortaçağ’da Yemek Kültürü ve Baharat Ticareti | - | - |
4 | Rönesans ve Yeni Dünyanın Keşfi ile Değişen Gastronomi | - | - |
5 | İslam Coğrafyasında Gastronomi ve Yemek Kültürü | ||
6 | Avrupa Saray Mutfağı ve Yemek Adabı | ||
7 | Doğu ve Batı Arasındaki Gastronomik Etkileşimler | ||
8 | ara sınav | ||
9 | Osmanlı İmparatorluğu’nda Gastronomi | ||
10 | Türk Mutfak Kültürü ve Bölgesel Çeşitlilik | ||
11 | Endüstriyel Devrim ve Modernleşme Sürecinde Gastronomi | ||
12 | 20. Yüzyıl ve Küreselleşmenin Yemek Kültürüne Etkisi | ||
13 | Sürdürülebilir Gastronomi ve Çevresel Etkiler | ||
14 | Gastronomide Yenilikler ve Modern Trendler | ||
15 | Gastronomi ve Sanat: Yemek Kültürünün Estetik Boyutu |
-
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 50 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | |
ÖÇ 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |