GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ÜS01.06 Gıda ve Kültür (Mühendislik Fakültesi) Seçmeli Ders Grubu 2 3 2,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı, gastronominin tarihsel süreç içerisindeki gelişimini, kültürel ve toplumsal dinamikler üzerindeki etkilerini incelemektir. Yemek kültürünün medeniyetler arası etkileşimdeki rolü, gastronominin sanat, ekonomi ve toplumsal yapı üzerindeki yansımaları ele alınacaktır.


Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU


1 Gastronominin tarihsel süreçteki gelişimini analiz edebilir.
2 Farklı dönemlerdeki yemek kültürlerini ve toplumsal yapılarla ilişkisini açıklayabilir.
3 Yemek kültürü aracılığıyla farklı kültürler arasındaki etkileşimleri yorumlayabilir.
4 Modern gastronomi trendlerini ve sürdürülebilir gastronominin önemini anlayabilir.

Birinci Öğretim


-


-


Ders, yemek kültürünün tarihsel gelişimini ve kültürlerarası etkileşimlerdeki önemini kapsamaktadır. Antik çağlardan modern çağa kadar yemek alışkanlıkları, tarımın etkisi, baharat ve ticaret yollarının gastronomi üzerindeki katkıları, Osmanlı ve Türk mutfağı, endüstriyel devrimle değişen gıda üretimi, modern gastronomi trendleri gibi konular işlenecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin Tanıtımı ve Kavramların Temeli - -
2 Antik Dönemlerde Beslenme ve Yemek Kültürü - -
3 Ortaçağ’da Yemek Kültürü ve Baharat Ticareti - -
4 Rönesans ve Yeni Dünyanın Keşfi ile Değişen Gastronomi - -
5 İslam Coğrafyasında Gastronomi ve Yemek Kültürü
6 Avrupa Saray Mutfağı ve Yemek Adabı
7 Doğu ve Batı Arasındaki Gastronomik Etkileşimler
8 ara sınav
9 Osmanlı İmparatorluğu’nda Gastronomi
10 Türk Mutfak Kültürü ve Bölgesel Çeşitlilik
11 Endüstriyel Devrim ve Modernleşme Sürecinde Gastronomi
12 20. Yüzyıl ve Küreselleşmenin Yemek Kültürüne Etkisi
13 Sürdürülebilir Gastronomi ve Çevresel Etkiler
14 Gastronomide Yenilikler ve Modern Trendler
15 Gastronomi ve Sanat: Yemek Kültürünün Estetik Boyutu

-



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 50

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 2 1 1 1 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek