Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ORG308 | Ambalajlama ve Muhafaza Teknolojisi | Zorunlu Ders | 3 | 6 | 2,00 |
Lisans
İngilizce
Ambalajlamanın önemini öğretmek, ambalaj farklılıklarını aktarmak, ambalaj tasarımı ve üretimini aktarmak, ambalajlama ile pazarlama arasındaki ilişkiyi öğretmek, Tarımsal gıda ürünlerinin ambalajlanmasını öğretmek, modifiye atmosferde paketleme ile kontrollü atmosferde depolanan tarım kaynaklı gıda ürünlerini tanıtmak ve uygulamalarını aktarmak.
Yrd. Doç. Dr. Volkan GÜL
1 | Ambalaj malzemesinin gıda üretici ve tüketicisi açısından önemini kavrayabilme, Gıda bozulmaları ile ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları arasındaki bağlantıyı anlayabilme |
2 | Gıdalarda kullanılan ambalaj malzemelerinin hammaddeleri ve işlenişleri hakkında genel bir bilgiye sahip olma, Gıdalarda kullanılan cam, kağıt, metal ve plastik ambalaj malzemelerinin genel özelliklerini ve gıda sanayindeki kullanım alanlarını öğrenme |
3 | Çok katlı ambalaj malzemelerinin özellikleri hakkında ve elde edilişleri hakkında bilgi sahibi olma, Aseptik ambalajlamanın önemini ve yöntemlerini öğrenme |
4 | Modifiye atmosferde paketleme ve kontrollü soğuk atmosferde depolamanın önemlerini kavrama ve bunlar hakkında bilgi edinme, Migrasyon ve önemini kavrama |
5 | Çizgi kod sistemi hakkında bilgi edinme, Gıdaların ambalajlanmasına ait önerilerde bulunabilme yetisi kazanma, Ambalaj malzemelerinin üzerindeki bazı semboller hakkında bilgi sahibi olma |
Yok
Yok
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ambalaj, ambalajlama ve ambalajdan beklentiler | ||
2 | Gıda bozulmaları | ||
3 | Ambalaj ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler | ||
4 | Plastik esaslı ambalaj malzemeleri | ||
5 | Teneke ambalajlar | ||
6 | Cam ambalajlar | ||
7 | Kağıt ambalajlar, Çok katlı ambalaj malzemeleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıda ürünlerinin ambalajlanması | ||
10 | Modifiye atmosferde paketleme | ||
11 | Aktif ve akıllı ambalajlama | ||
12 | Kontrollü salınım ile ambalajlama | ||
13 | Biyobozunur ambalaj malzemeleri | ||
14 | Migrasyon | ||
15 | FİNAL SINAVI |
Gıda ambalajlama teknolojisi. 2012. Prof. Dr. Mustafa Üçüncü. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yay.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Ev Ödevi | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 10 | 2 | 20 |
Soru-Yanıt | 10 | 2 | 20 |
Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Ev Ödevi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (saat) | 63 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |