GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ANT314B2.37 Sporda Saha ve Malzeme Bilgisi Seçmeli Ders Grubu 3 6 3,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Spor sahaları ile bu sahalarda , spor uygulamalarında kullanılan araç gereç ve spor malzeme bilgilerinin öğretilmesini içermektedir. Spor sahalarının boyutları ile bu sahalardaki diğer spor donatılarının yapımı, bakımı, kullanılması ve korunması ile ilgili bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak kazandırılmasını amaçlamaktadır. Ayrıca; spor saha, malzeme, ve diğer spor donatılarına ait teori, kavram, ilke ve yöntemlerin öğretilmesi de diğer amacını oluşturmaktadır.



1 Spor saha, malzeme ve diğer donatıların tanımlarını, bilgilerini bilir, tarihçesi ile ilgili açıklamalar yapabilir.;
2 Spor saha ve malzemelerinin yapımını, kurulmasını bilir ve anlar.;
3 Spor saha, malzeme ve araç gereçlerinin Bakımını öğrenir.
4 Spor saha, malzeme ve araç gereçlerinin verimli kullanılmasını anlar ve anlatır.;
5 Spor saha, malzeme ve araç gereçlerinin korunmasına ait bilgileri idrak eder.
6 Ulusal ve Uluslararası spor saha ve malzemelerinin standart bilgilerini de tanır.;
7 Ülkenin spor kulüplerinin, okul kulüplerinin ve diğer spor örgütlerinin tesisleşme, saha ve malzeme kazanım ve kullanımlarına yardımcı olabilecek bilgilere sahip olur.;

Birinci Öğretim



Yok



Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, Spor Saha ve Malzeme Bilgileri Dersini, tanıtma, dersin gerekliliğini, önemini ve beklentileri.
2 Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi.
3 Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin Branşlara göre sınıflandırılması. Ödev konularının belirlenmesi ve bu ödevleri hazırlarken göz önünde tutulacak kriterlerin tespiti.
4 Stadyum ve iç ünitelerinin ebat, yapım ve kullanım bilgilerinin öğretilmesi.
5 Basketbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri.
6 Futbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri, kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük sahası ile Üniversitemize ait Spor Müdürlüğünün çim spor sahasının incelenmesi.
7 Voleybol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri imceleme. Yüzme Havuzlarının boyutları, su ve temizliği ve bakımları ile ilgili Bilgiler.
8 ARA SINAV
9 Güreş Sporuna ait Saha ve Malzeme Bilgi ve çeşitlerini; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün çim sahaları ile güreş salonunun incelenmesi.

1-T.C. MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI,’’Spor ve Tesisleri İçin Devlet – Millet Elele’’ Milli Eğitim Basımevi, ANKARA- 1984. 2- KILINÇ, Güngör; ‘’Beden Eğitimi Ve Spor Araç Ve Gereçleri’’,İzmir Yüksek Öğretmen Okulu kitaplığı, Kitap No:2761-371,73 – İZMİR. 3-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ.,’’Spor Şurası’’ ANKARA-1994-1999. 4-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ.,’’Sporda On Yıl’’ ANKARA-1985-1994. 5-BEDEN TERBİYESİ VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN, ANKARA-(21.5.1986 Tarihli kanun:3289 ). 6-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ, ’’Yönetmelikler’’ ANKARA-1995. 7-ÇANKAYA,Cemali.,’’ Spor Tesisleri İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon’’ (Yayınlanmamış Ders Notlarım).1994. 8-ÇANKAYA,Cemali.,’’Spor Tesisleri İşletmelerinde Eğitim Sorunları ve Çözüm Yolları’’.Yüksek Lisans Tezi),BURSA-1988. 9-MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BEDEN TERBİYESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.,’’3074 Sayılı Akaryakıt Tüketim Vergisi Kanunu Gereğince Yapılacak Spor Tesisleri Açıklama Rehberi’’ANKARA-1985. 10-ŞIPAL,M.,Can.,’’Oyun daha çok Bir Beden Faaliyetidir’’ANKARA-1985. 11-TAYGA,Yunus.,’’Türk Spor Tarihine Genel Bakış’’ANKARA. 12- KILIÇ, Güngör. Beden Eğitimi ve Spor Saha, araç ve Gereçleri. Beden Eğitimi ve Spor Genel Müdürlüğü Basımevi, Demirbaş no:2761-371,1973-Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 45 45
Final Sınavı 1 45 45
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek