GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GM315.1B Gıda Endüstri Makineleri Seçmeli Ders Grubu 3 5 3,00

Lisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri ve ambalaj ve ambalajlama sistemleri makinelerinin tanınması yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Dr.Öğr.Üyesi Emin MERCAN


1 Hammadde hazırlık makinelerini tanıyabilir.
2 Ayırma ve karıştırma makinelerini tanıyabilir.
3 Isıl işlem makine ve ekipmanlarını tanıyabilir.
4 Boyut küçültme makinalarını tanıyabilir.
5 Ambalaj ve ambalajlama sistemlerini tanıyabilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Birinci modül olan “Hammadde hazırlık makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri, yıkama ve ayıklama makineleri konuları anlatılmaktadır. İkinci modül olan “Ayırma ve karıştırma makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde ayırma makineleri, filtrasyon, santrifügasyon konuları ile karıştırma makineleri ve homojenizatörler konularından bahsedilmektedir. Üçüncü modül olan “Isıl işlem makine ve ekipmanlarının incelenmesi” konulu bölümde ise ısıl işlem makine ve ekipmanları, evaporatörler, kurutma işlemi ve dehidratörler konularına yer verilmektedir. Dördüncü modül olan “Boyut küçültme makinalarının incelenmesi” konulu bölümde; boyut küçültme makinaları, presler, kesme makinaları konuları hakkında bilgi verilmektedir. Son modül olan “Ambalaj ve ambalajlama sistemlerinin incelenmesi” konulu bölümde gıda endüstrisinde kullanılan ambalajlar, yıkama, doldurma – kapama makineleri, aseptik ambalajlama konularına yer verilmektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tartma ve ölçme aletleri ve taşıma ve iletim düzenleri
2 Taşıma ve iletim düzenleri ve yıkama makineleri
3 Filtrasyon ve santrifügasyon
4 Karıştırma makineleri ve homojenizatörler
5 Isıl işlem makine ve ekipmanları
6 Isıl işlem makine ve ekipmanları ve evaporatörler
7 Evaporatörler, kurutma işlemi ve deaeratörler
8 Arasınav
9 Kurutma işlemi ve deaeratörler
10 Boyut küçültme makineleri
11 Presler ve kesme makineleri
12 Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
13 Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
14 Aseptik ambalajlama
15 Aseptik ambalajlama

SALDAMLI, İlbilge ve Engin SALDAMLI (2004); Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 4 40
Toplam İş Yükü (saat) 85

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1 4 4 3 4 5 5
ÖÇ 2 4 5 4 5 5 4
ÖÇ 3 5 5 5 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 5 5 3
ÖÇ 5 3 4 5 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek