GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
FS0101.1 İşci Sağlığı ve Güvenliği Seçmeli Ders Grubu 4 8 3,00

Lisans



İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır.



1 İş sağlığı ve güvenliği kültürü ile donanmış olma
2 Gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olmak
3 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisi
4 İşyerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneği
5 Şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini kavramak
6 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi
7 Çalışacakları işyerlerinde karşılaşabilecekleri yangın çeşitleri, gaz ve toz patlamaları, kaynayan sıvıların genleşen buharlarının patlaması (BLEVE) hakkında bilgilendirileceklerdir.
8
9


Yok


Yok


İş sağlığı ve güvenliği terminolojisi. Gıda sektöründeki iş güvenliğiyle ilgili riskler. Kaza Sebeplendirme Yöntemleri ve Kaza Teorileri. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı. İş Güvenliği ile ilgili Kurumlar. Gıda Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları. Süreç Tehlike Analizi. Risk Analizi ve Değerlendirilmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, İş Güvenliği Nedir? Mühendislik mesleğinde iş güvenliğinin önemi
2 İş kazaları ve meslek hastalıkları, İş kazalarının maliyeti, Kaza nedenleri ve araştırılması
3 İş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve yasallaşma süreci, İlgili devlet kurumları
4 İş kanunu ve kanun kapsamında çıkan yönetmelikler
5 İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı
6 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
7 Hukuksal Sorumluluk ve Yaptırımlar, İş güvenliği denetimleri
8 Ara sınav
9 Süreç Tehlike Analizi
10 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri
11 Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri
12 Risk Analizi ve Değerlendirmesi
13 Risk Analizi ve Değerlendirmesi
14 İş güvenliği yönetimi ve program öğeleri
15 İş güvenliği yönetim sistemleri, OHSAS 18001
16 Final

“İş Güvenliği”, Ercüment N. Dizdar, 2006. “İş sağlığı, güvenliği ve çevresel etki risk değerlendirmesi”, Özlem Özkılıç, 2007



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek