GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GM280 Fermente Gıdalar Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Bu derste fermentasyon teknolojisi incelenerek turşu, zeytin, boza, sirke, kefir, ekmek hamuru gibi fermente ürünler ele alınacaktır. Ayrıca fermentasyon teknolojisi kullanılarak amino asit ve vitamin gibi ürünlerin elde edilmesine değinilecektir.



1 Fermentasyonun ne anlama geldiğinin öğrenilmesi
2 Fermentasyonun uygulandığı yerlerin öğrenilmesi
3 Fermente ürünlerin çeşitlerinin öğrenilmesi
4 Genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi edinilmesi
5 Biyoteknolojik bazı temel kavramları anlayabilme

Birinci Öğretim


yok


yok


Gıda biyoteknolojisi hakkında hakkında bilgi paylaşımı yapılacaktır. Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları hakkında bilgiler içerir. Enzimlerin ve gıdaların arasındaki bağlantı gösterilir. Ekmek mayası, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar,fermente alkol ürünleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tat ve aroma veren maddeler üzerinde durulacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fermentasyona giriş. Fermentasyonun gıda sektöründeki önemi
2 Biyokimya ve moleküler biyoloji
3 Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojileri
4 Enzimlerin gıda endüstrisinde uygulama alanları
5 Ekmek mayası üretimi
6 Fermente et ürünleri
7 Fermente süt ürünleri
8 Ara sınav
9 Probiyotik organizmalar ve peynir
10 Fermente bitkisel ürünler
11 Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar
12 Aroma biyoteknolojisi
13 Bitki biyoteknolojisi
14 Genetik modifiye gıdalar
15 Gıda biyosentezleri
16 Final sınavı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ / NOBEL YAYINLARI/ EDİTÖR Prof.Dr. NECLA ARAN



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Beyin Fırtınası 14 1 14
Makale Kritik Etme 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 191

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek