Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İD143 | İklim Değişikliğinin Ballı Bitkiler Üzerine Etkisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Türkiye de yetişen ve arıcılık açısından önemli olan ballı bitkiler ve özellikleri. Farklı bitki türlerinin bal potansiyelini Nektar ve polen kaynağı bakımından bitkilerin sektör acısından önem sırasına göre kavratmayı sağlamak. Bitkilerin yetişme, polen ve nektar verimi üzerine iklimin ve iklim değişikliğinin etkilerini öğrenmelerini sağlamak.
Doç.Dr.Yaşar ERDOĞAN
1 | Bitkisel üretimde arıcılığın yeri ve önemi; Bitkilerde çiçek yapısı, Nektar ve polen kaynakları. |
2 | Nektarium’lar ve nektar verimine etki eden iklim ve diğer etmenler. |
3 | Nektarın ve polenin kaynağı olan bitkiler. Polenin özellikleri, Türkiye’de kültürü yapılan bazı nektar ve polen kaynağı bitkiler ve özellikleri, |
4 | Bitkilerin herbaryumlarının yapılması. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Doğada nektar ve polen kaynağı bitkiler; Kültür bitkileri, doğal olarak yetişen bitkiler ile ağaç ve çalılar olmak üzere üç grupta incelenmektedir. Bu bitkilerin yetişme şartlarına, nektar ve polen verimine etki eden iklim ve iklim değişikliği gibi faktörleri. Salgı balı üretiminde, bal arılarının doğadan topladıkları maddelere; Bitki üzerinde beslenen Hemiptera takımına bağlı kabuklu böcekler (koşniller) ve yaprak bitleri (afitler) tarafından oluşturulan şekerli salgılara iklimin etkisi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Arıcılığın Bitkisel Üretimdeki önemi; Bal arılarının tozlaşmadaki rolü. | Yok | Yok |
2 | Bitkilerde çiçek Yapısı, Çiçekli Bitkilerde; Döllenme, Seyyar Arıcılıkta; Bal Kaynağı Seçimi, Farklı Bitki Türlerinde Bal Potansiyeli. | Yok | Yok |
3 | Nektar ve Polenin Kaynakları, Nektar nedir? Nektarium’lar, Nektar salgı organlarının yapısı, Salgı fizyolojisi. | Yok | Yok |
4 | İklim faktörünün nektar verimine etkisi. | Yok | Yok |
5 | Nektar ve Polen Kaynakları, Çayır ve meralarda kendiliğinden yetişen otlar, Ekilerek yetiştirilen bitkiler, Ağaç ve çalılar, Bal kaynağı tatlı meyveler, Zehirli bal yapan bitkiler, Salgı balı (Çam balı=Böcek Nektarı) | Yok | Yok |
6 | Türkiye’de yetişen ve arıcılıkta önemli olan bazı bitkiler ve onların özellikleri. | Yok | Yok |
7 | Herbaryum Nedir? Gerekli malzemeler, Örnek alınırken dikkat edilmesi gereken konular, Herbaryum yapmak. | Yok | Yok |
8 | Ara sınav | yok | Yok |
9 | Türkiye’de Kültürü Yapılan Bazı Nektar ve Polen Kaynağı Olan Bitkiler ve Özellikleri, Kolza (Brassica napus), Kestane (Castanea sativa), Turunçgiller (Citrus spp.), Kabak (Cucurbita spp.). İklim değişiminin Bu Bitkilerin Yetiştirilmesine Etkisi. | Yok | Yok |
10 | Nektar ve Polen Kaynağı Olan yabani ve Kültür Meyveleri (Elma, Armut, Portakal, Kiraz, Erik, İğde vb.). | Yok | Yok |
11 | Nektar ve Polen Kaynağı olan kültür ve yabani bitkiler (Yonca, Korunga, Fiğ, Ballı baba, Kekik, Keven, Pamuk, Ayçiçeği vb.). | Yok | Yok |
12 | Orman Gülü (Rhodedendron ponticum), Çilek (Fragaria vesca), Anason (Pimpinella spp.), Taş Çekirdekli Meyveler (Prunus spp.), Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) | Yok | Yok |
13 | Adaçayı (Salvia glutinosa), Kekik (Thymus praecox), Ilhamur (Tilia argentea), | Yok | Yok |
14 | Kırmızı Üçgül (Trifolium pratense), Ak Üçgül (Trifolium repens), Fiğ Türleri (Vicia spp.) | Yok | Yok |
15 | Genel tekrar | ||
16 | Final sınavı | yok | Yok |
Ballı Bitkiler (Fevzi AKSOY) Türkiye’nin Nektarlı Bitkileri, Polenleri ve Balları (Kadriye SORKUN)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Alan Çalışması | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 70 |
Seminer | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Seminer | 7 | 9 | 63 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 179 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |