GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA103 Fonksiyonel Gıdalar Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı, öğrencileri sağlıklı ve dengeli beslenme de fonksiyonel gıdaların önemi ve bunların organizmadaki etkileri hakkında bilgilendirmektir.


Doç. Dr. Ayla ARSLANER


1 Gıda bileşenlerinin insan sağlığı ve metabolizması üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olma
2 Gıda maddelerinin ya da bileşenlerinin gösterdikleri fonksiyonel, medikal ya da terapötik özellikler hakkında bilgi sahibi olma
3 Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını tanıma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Öğrencilere gıda bileşenlerinin insan sağlığı ve metabolizması üzerindeki etkileri hakkında bilgi verme ; Gıda maddelerinin ya da bileşenlerinin gösterdikleri fonksiyonel, medikal ya da terapötik özellikler hakkında bilgi verme ; Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını tanıma ;


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fonksiyonel Gıdaların Tanım ve Tarihçesi - -
2 Fonksiyonel yaglar - -
3 Fonksiyonel Süt Ürünleri - -
4 Antioksidanlar ve Kaynakları - -
5 Prebiyotikler - -
6 Diyet Lifleri - -
7 Algler - -
8 Ara Sınav - -
9 Flavonoidler - -
10 Steroller (Sfingomiyelin, Lesitin, Kolin) - -
11 Karotenoidler - -
12 Antosiyaninler - -
13 Fonksiyonel Gıda Biliminde Yeni Yaklaşımlar - -
14 Yeni Fonksiyonel Gıda Tasarımı - -
15 Yeni Fonksiyonel Gıda Tasarımı 2 - -
16 Final Sınavı - -

Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Yrd.Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods (Edited byR.E.C. Wildman, CRC/Taylor&Francis, 2007, 541 p) Functional Foods: Designer Foods, Pharmafoods,Nutraceuticals (Edited by I. Goldberg, Springer, 1994, 571 p) Functional Foods & Nutraceuticals in Cancer Prevention (R.R.Watson, John Wiley & Sons, 2003, 315 p) Functional Food Ingredients and Nutraceuticals ProcessingTechnologies (J. Shi) e-book Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals (Editedby D.K. Ghosh, CRC Press, 2010, 573 p) Handbook of Functional Dairy Products (Edited by C.Shortt &J. O'Brien, CRC Press, 2004, 293 p) Functional Foods for Chronic Diseases: The 6th InternationalConference Proceedings (Edited by D.M. Martirosyan & C.Prasad, D & A Inc., 2009, 178 p)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Makale Yazma 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 16 2 32
Uygulama/Pratik 2 10 20
Makale Yazma 16 3 48
Makale Kritik Etme 16 3 48
Bireysel Çalışma 16 1 16
Toplam İş Yükü (saat) 168

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 3 4 5 4
ÖÇ 2 5 5 4 4 3
ÖÇ 3 4 3 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek