Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA103 | Fonksiyonel Gıdalar | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı, öğrencileri sağlıklı ve dengeli beslenme de fonksiyonel gıdaların önemi ve bunların organizmadaki etkileri hakkında bilgilendirmektir.
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
1 | Gıda bileşenlerinin insan sağlığı ve metabolizması üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Gıda maddelerinin ya da bileşenlerinin gösterdikleri fonksiyonel, medikal ya da terapötik özellikler hakkında bilgi sahibi olma |
3 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını tanıma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Öğrencilere gıda bileşenlerinin insan sağlığı ve metabolizması üzerindeki etkileri hakkında bilgi verme ; Gıda maddelerinin ya da bileşenlerinin gösterdikleri fonksiyonel, medikal ya da terapötik özellikler hakkında bilgi verme ; Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını tanıma ;
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel Gıdaların Tanım ve Tarihçesi | - | - |
2 | Fonksiyonel yaglar | - | - |
3 | Fonksiyonel Süt Ürünleri | - | - |
4 | Antioksidanlar ve Kaynakları | - | - |
5 | Prebiyotikler | - | - |
6 | Diyet Lifleri | - | - |
7 | Algler | - | - |
8 | Ara Sınav | - | - |
9 | Flavonoidler | - | - |
10 | Steroller (Sfingomiyelin, Lesitin, Kolin) | - | - |
11 | Karotenoidler | - | - |
12 | Antosiyaninler | - | - |
13 | Fonksiyonel Gıda Biliminde Yeni Yaklaşımlar | - | - |
14 | Yeni Fonksiyonel Gıda Tasarımı | - | - |
15 | Yeni Fonksiyonel Gıda Tasarımı 2 | - | - |
16 | Final Sınavı | - | - |
Fonksiyonel Gıdalar Teknolojisi (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Yrd.Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods (Edited byR.E.C. Wildman, CRC/Taylor&Francis, 2007, 541 p) Functional Foods: Designer Foods, Pharmafoods,Nutraceuticals (Edited by I. Goldberg, Springer, 1994, 571 p) Functional Foods & Nutraceuticals in Cancer Prevention (R.R.Watson, John Wiley & Sons, 2003, 315 p) Functional Food Ingredients and Nutraceuticals ProcessingTechnologies (J. Shi) e-book Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals (Editedby D.K. Ghosh, CRC Press, 2010, 573 p) Handbook of Functional Dairy Products (Edited by C.Shortt &J. O'Brien, CRC Press, 2004, 293 p) Functional Foods for Chronic Diseases: The 6th InternationalConference Proceedings (Edited by D.M. Martirosyan & C.Prasad, D & A Inc., 2009, 178 p)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Makale Yazma | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 16 | 2 | 32 |
Uygulama/Pratik | 2 | 10 | 20 |
Makale Yazma | 16 | 3 | 48 |
Makale Kritik Etme | 16 | 3 | 48 |
Bireysel Çalışma | 16 | 1 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 168 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 |