GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA107 Endüstriyel Gıda Atık ve Yan Ürünleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, hem çevresel hem de ekonomik açıdan gıda endüstrisinin daha verimli ve sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ayrıca gıda endüstrisinde oluşan atıkların ve yan ürünlerin geri kazanımı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR


1 Gıda atıkları ve yan ürünlerin tanımını yapabilme
2 Gıda atıklarının çevresel ve ekonomik etkilerini değerlendirebilme
3 Gıda atıklarının geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreçlerini açıklayabilme
4 Gıda atıklarıyla ilgili yasal düzenlemeleri ve politikaları öğrenme
5 Endüstriyel gıda atıkları konusunda çözüm önerileri geliştirebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Endüstriyel gıda atık ve yan ürünleri dersi genellikle gıda üretim süreçlerinde oluşan atıkların ve yan ürünlerin değerlendirilmesi ve geri dönüşümü üzerine odaklanır. Dersin içerikleri arasında, gıda atıklarının neden olduğu çevresel ve ekonomik sorunları anlamak, atıkların geri dönüşümü ve değerlendirilmesi için mevcut yöntemleri incelemek, gıda üretiminde sürdürülebilir uygulamalar geliştirmek, atık ve yan ürünlerin alternatif kullanım alanlarını keşfetmek olarak sayılabilir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda atıkları ve yan ürünlerin tanımı ve sınıflandırması
2 Gıda üretim süreçlerinde atık oluşumu ve nedenleri
3 Gıda işleme endüstrilerinde oluşan atık türleri (meyve, sebze, tahıl, süt, et, balık vb.)
4 Gıda Atıklarıyla Mücadelede Temel İlkeler
5 Sürdürülebilir atık yönetiminin temelleri
6 Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi: Meyve ve Sebze Atıkları
7 Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi: Tahıl ve Yağlı Tohumlar
8 Ara Sınav
9 Et, Süt ve Balık İşleme Yan Ürünleri
10 Gıda Atıklarının Biyoteknolojik Kullanımı
11 Gıda Atıklarından Enerji Üretimi
12 Gıda Atıkları ve Çevresel Etkileri
13 Gıda Atıklarıyla İlgili Yasal Düzenlemeler
14 Gıda Atıkları ve Toplumsal Farkındalık
15 Gıda atıkları ve yan ürünlerle ilgili öğrenci sunumları ve dersin genel değerlendirilmesi
16 Final sınavı

Yok



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 6 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 6 84
Toplam İş Yükü (saat) 171

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 4 3 3 4
ÖÇ 2 3 5 5 4 5
ÖÇ 3 4 3 4 5 3
ÖÇ 4 3 3 5 4 4
ÖÇ 5 4 4 3 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek