Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA107 | Endüstriyel Gıda Atık ve Yan Ürünleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, hem çevresel hem de ekonomik açıdan gıda endüstrisinin daha verimli ve sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ayrıca gıda endüstrisinde oluşan atıkların ve yan ürünlerin geri kazanımı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Doç. Dr. ÖZLEM ÇAKIR
1 | Gıda atıkları ve yan ürünlerin tanımını yapabilme |
2 | Gıda atıklarının çevresel ve ekonomik etkilerini değerlendirebilme |
3 | Gıda atıklarının geri dönüşüm ve yeniden kullanım süreçlerini açıklayabilme |
4 | Gıda atıklarıyla ilgili yasal düzenlemeleri ve politikaları öğrenme |
5 | Endüstriyel gıda atıkları konusunda çözüm önerileri geliştirebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Endüstriyel gıda atık ve yan ürünleri dersi genellikle gıda üretim süreçlerinde oluşan atıkların ve yan ürünlerin değerlendirilmesi ve geri dönüşümü üzerine odaklanır. Dersin içerikleri arasında, gıda atıklarının neden olduğu çevresel ve ekonomik sorunları anlamak, atıkların geri dönüşümü ve değerlendirilmesi için mevcut yöntemleri incelemek, gıda üretiminde sürdürülebilir uygulamalar geliştirmek, atık ve yan ürünlerin alternatif kullanım alanlarını keşfetmek olarak sayılabilir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda atıkları ve yan ürünlerin tanımı ve sınıflandırması | ||
2 | Gıda üretim süreçlerinde atık oluşumu ve nedenleri | ||
3 | Gıda işleme endüstrilerinde oluşan atık türleri (meyve, sebze, tahıl, süt, et, balık vb.) | ||
4 | Gıda Atıklarıyla Mücadelede Temel İlkeler | ||
5 | Sürdürülebilir atık yönetiminin temelleri | ||
6 | Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi: Meyve ve Sebze Atıkları | ||
7 | Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi: Tahıl ve Yağlı Tohumlar | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Et, Süt ve Balık İşleme Yan Ürünleri | ||
10 | Gıda Atıklarının Biyoteknolojik Kullanımı | ||
11 | Gıda Atıklarından Enerji Üretimi | ||
12 | Gıda Atıkları ve Çevresel Etkileri | ||
13 | Gıda Atıklarıyla İlgili Yasal Düzenlemeler | ||
14 | Gıda Atıkları ve Toplumsal Farkındalık | ||
15 | Gıda atıkları ve yan ürünlerle ilgili öğrenci sunumları ve dersin genel değerlendirilmesi | ||
16 | Final sınavı |
Yok
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 6 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Toplam İş Yükü (saat) | 171 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 |