GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA113 Gıdaların Kurutma Karakteristikleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı farklı gıdalar için kurutma uygulamalarında suyun gıda maddesindeki hareketinin yanı sıra kurutma ile birlikte transfer mekanizmalarının temel ilkelerini vermektir.


Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Öztekin


1 Kurutma kavramının teorik olarak bilinmesi ve gıdalar üzerindeki öneminin anlaşılması.
2 Gıdalarda bağlı ve serbest suyun farklarının kavranması ve gıdadaki termal karakteristiklere etkilerinin kavranması.
3 Suyun uzaklaştırıldığı ısı ve kütle mekanizmasını kavrayabilme.
4 Temel kurutma prensiplerine ve diyagramına hakim olmak.
5 Özellikle piyasada kullanılan kurutmaparatlarına ve cihazlarına hakim olmak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kurutmanın temel prensipleri, kurutmada nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler, karakteristik kuruma eğrileri, kesikli ve sürekli kurutma işlemleri, kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve karşılaştırılmaları, kurutmada ölçüm ve kontrol teknikleri, kurutucular için enerji ve kütle denklikleri, gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular. Gıda ve tarımsal endüstri atıklarının kurutulup değerlendirilmesi ve gıda üretiminde sürdürülebilir teknolojiler ve prosesler geliştirilmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kurutma işleminin temelleri.
2 Suyun gıdalarda bulunma şekli (bağlı ve serbest su)
3 Su aktivitesi, su aktivitesi ve nem miktarı ölçüm metodları
4 Gıdaların sorpsiyon izotermleri
5 Psikrometrik diyagramlar
6 Gıdalarda kullanılan kurutma yöntemleri
7 Kurutma prosesinde ısı ve kütle transferi
8 Arasınav
9 Kurutmada kullanılan diyagramlar
10 Kurutma faktörleri 1
11 Kurutma faktörleri 2
12 Kurutmada oluşan fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimler
13 Kurutma sistemleri ve ekipmanları 1
14 Kurutma sistemleri ve ekipmanları 2
15 Sıklıkla kurutulan gıda örnekleri
16 Final sınavı

Gürses, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği-1. A.Ü.Ziraat Fak. Yayınları: 973. Ders Kitabı: 285. Ankara. 103 s. Gürses, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği-2. A.Ü.Ziraat Fak. Yayınları: 963. Ders Kitabı: 282. Ankara. 134 s. Saldamlı, Ş. ve Saldamlı, E. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s. Kılıç, O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 2. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 14, Bursa. 156 s. 24 Değerlendirme



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 5 50
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 5 50
Toplam İş Yükü (saat) 175

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 3 3 4 4
ÖÇ 2 3 3 4 4 5
ÖÇ 3 2 2 4 4 3
ÖÇ 4 1 2 4 4 4
ÖÇ 5 1 2 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek