Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA113 | Gıdaların Kurutma Karakteristikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı farklı gıdalar için kurutma uygulamalarında suyun gıda maddesindeki hareketinin yanı sıra kurutma ile birlikte transfer mekanizmalarının temel ilkelerini vermektir.
Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Öztekin
1 | Kurutma kavramının teorik olarak bilinmesi ve gıdalar üzerindeki öneminin anlaşılması. |
2 | Gıdalarda bağlı ve serbest suyun farklarının kavranması ve gıdadaki termal karakteristiklere etkilerinin kavranması. |
3 | Suyun uzaklaştırıldığı ısı ve kütle mekanizmasını kavrayabilme. |
4 | Temel kurutma prensiplerine ve diyagramına hakim olmak. |
5 | Özellikle piyasada kullanılan kurutmaparatlarına ve cihazlarına hakim olmak. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kurutmanın temel prensipleri, kurutmada nemin katı içindeki hareketine ilişkin teoriler, karakteristik kuruma eğrileri, kesikli ve sürekli kurutma işlemleri, kurutmayı etkileyen iç ve dış faktörler, değişik kurutma yöntemlerinin temel prensipleri ve karşılaştırılmaları, kurutmada ölçüm ve kontrol teknikleri, kurutucular için enerji ve kütle denklikleri, gıda endüstrisinde kullanılan kurutucular. Gıda ve tarımsal endüstri atıklarının kurutulup değerlendirilmesi ve gıda üretiminde sürdürülebilir teknolojiler ve prosesler geliştirilmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kurutma işleminin temelleri. | ||
2 | Suyun gıdalarda bulunma şekli (bağlı ve serbest su) | ||
3 | Su aktivitesi, su aktivitesi ve nem miktarı ölçüm metodları | ||
4 | Gıdaların sorpsiyon izotermleri | ||
5 | Psikrometrik diyagramlar | ||
6 | Gıdalarda kullanılan kurutma yöntemleri | ||
7 | Kurutma prosesinde ısı ve kütle transferi | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Kurutmada kullanılan diyagramlar | ||
10 | Kurutma faktörleri 1 | ||
11 | Kurutma faktörleri 2 | ||
12 | Kurutmada oluşan fiziksel, enzimatik ve kimyasal değişimler | ||
13 | Kurutma sistemleri ve ekipmanları 1 | ||
14 | Kurutma sistemleri ve ekipmanları 2 | ||
15 | Sıklıkla kurutulan gıda örnekleri | ||
16 | Final sınavı |
Gürses, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği-1. A.Ü.Ziraat Fak. Yayınları: 973. Ders Kitabı: 285. Ankara. 103 s. Gürses, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği-2. A.Ü.Ziraat Fak. Yayınları: 963. Ders Kitabı: 282. Ankara. 134 s. Saldamlı, Ş. ve Saldamlı, E. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s. Kılıç, O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 2. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 14, Bursa. 156 s. 24 Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 175 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 |
ÖÇ 4 | 1 | 2 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 1 | 2 | 4 | 4 | 4 |