Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA117 | Endüstriyel Mikrobiyoloji | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders, öğrencilere mikroorganizmaların endüstriyel süreçlerde, özellikle gıda üretimi ve güvenliği bağlamında oynadığı rolü anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Doç. Dr. Hümeyra İSPİRLİ
1 | Endüstriyel mikroorganizmaların özelliklerini ve kullanım alanlarını tanımlayabilme |
2 | Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin sınıflandırılması |
3 | Fermentasyon teknolojisinin prensiplerini anlama |
4 | Mikrobiyal metabolizma ve kullanımının anlaşılması |
5 | Endüstriyel mikroorganizmaların gıda güvenliği ve sağlık üzerindeki etkileri |
6 | Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin üretim süreçlerini kavrayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve kapsamı, endüstriyel mikroorganizmaların genel özellikleri, bu mikroorganizmaların endüstriyel uygulamaları ve fermantasyon yöntemleri incelenecektir. Ayrıca mikroorganizmaların büyüme koşulları ve bu süreçlerin kontrolü üzerinde durulacak, elde edilen ürünlerin saflaştırılması ve örnek ürünlerin uygulamaları detaylandırılacaktır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Endüstriyel Mikrobiyolojiye giriş, tanım ve tarihçe | ||
2 | Endüstriyel Öneme Sahip Mikroorganizmalar | ||
3 | Mikroorganizma Gelişmesi ve Çevre İlişkisi | ||
4 | Endüstriyel Fermentasyon Yöntemleri | ||
5 | Endüstriyel Substrat Seçimi ve Formülasyon | ||
6 | Starter Kültür | ||
7 | Fermentasyon Ürünlerini Ayırma ve Tanıma Yöntemleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Etil Alkol Fermentasyonu | ||
10 | Ekmek Mayası Üretimi | ||
11 | Laktik Asit Üretimi | ||
12 | Asetik Asit Üretimi | ||
13 | Sitrik Asit Üretimi | ||
14 | Diğer Endüstriyel Mikrobiyoloji Uygulamaları (Biyogaz, yağ, vitamin, enzim üretimi) | ||
15 | Diğer Endüstriyel Mikrobiyoloji Uygulamaları (Biyogaz, yağ, vitamin, enzim üretimi) | ||
16 | Final sınavı |
Waites, M.C., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., 2001. Industrial Microbiology: An Introduction. Blackwell Science Ltd., Oxford, 288 p. Dönmez, S., 2017. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Sidas Yayıncılık., 335s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 6 | 2 | 12 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 173 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 2 | 3 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 2 | 3 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 2 | 3 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 2 | 4 | 5 |