Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA119 | Süt Fizik ve Kimyası | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Sütün duyusal, fiziksel özellikleri, sütün bileşim unsurları, süt işletmeleri temel alet ve ekipmanları gibi konular hakkında öğrencinin detaylı bilgi sahibi olmasının sağlanması.
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
1 | Sütün tanımı, bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma, |
2 | Sütün besleyici özelliği hakkında bilgi edinme, |
3 | Süt fizikokimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, |
4 | Süt mikrobiyolojisi hakkında bilgi edinme, |
5 | Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme, |
Birinci Öğretim
yok
yok
Sütün bileşim unsurlarına ilişkin temel kimya ve biyokimya bilgileri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Sütün Tanımı, Bileşimi | . | Örnek Alma, Fiziksel Analizler |
2 | Sütün Fizikokimyasal Özellikleri | . | Süt ve Ürünlerinde Kuru Madde ve Özgül Ağırlık Tayini |
3 | Süt Lipidleri | . | Süt ve Ürünlerinde Yağ Tayini |
4 | Sütün Azotlu Maddeleri | . | Sütte Toplam Azot Tayini |
5 | Sütün Karbonhidratları | . | Sütte Asitlik ve pH Tayini |
6 | Sütün Mineral Maddeleri | . | Sütte kül tayini ve mineral analizleri |
7 | Sütteki Enzimler | . | Sütte Koruyucu Madde Aranması |
8 | Ara Sınav | . | Genel Tekrar -Ara Sınav |
9 | Sütteki Mikroorganizmalar | Sütte Mikrobiyolojik Analizler | |
10 | Sütün Minör Bileşenleri | . | Kimyasal Analizler |
11 | Süte Bulaşan Yabancı Maddeler | . | Toksinler ve koruyucu madde tespiti |
12 | Sütün toplanması ve kabulü | Süt Tesisi Gezisi | |
13 | Süte Uygulanan Teknolojik İşlemler | . | Platform Testleri |
14 | Süte Uygulanan Isıl İşlemler | . | Sütte pastörizasyonun kontrolü |
15 | Genel tekrar | ||
16 | Final Sınavı | . | . |
Metin, M.1996; Süt Teknolojisi. E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları Bornova, İzmir. Üçüncü, M. 2002; Süt Teknolojisi (II. Bölüm), E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Goff, H. D. 2005; Dairy Science and Technology, Guelph Universitesi Ders Notları (www. foodsci. Uoguelph.ca/dairy.edu).
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 3 | 45 |
Makale Kritik Etme | 20 | 3 | 60 |
Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Toplam İş Yükü (saat) | 168 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 5 | 3 | 3 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |