Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA121 | Süt Endüstrisinde Patojen Mikroorganizmalar | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Süt ve süt ürünleri kaynaklı patojen mikroorganizmalar hakkında ayrıntılı bilgilerin verilmesi.
Dr. Öğretim Üyesi Sebahat Öztekin
1 | Sütteki laktik asit bakterilerinin tanımını ve özelliklerini kavramak. |
2 | Patojen ve bozulma etkeni oluşturan zararlı mikroorganizmaları tanıma. |
3 | Patojen mikroorganizmaları izole tanıma ve izole etme yöntemine hakim olma. |
4 | Zararlı ve zarasız mikroorganizmalar ile süt endüstrisi arasındaki ilişkiyi anlama. |
5 | Patojen mikroorganizmalar ve insan sağlığı ilişkisini açıklayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek patojen ve saprofit mikroorganizmalar, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; laktik asit bakterilerinin taksonomide yerleri ve özellikleri; probiyotik özellikteki mikroorganizmalar ve kullanımları; mikrobiyel enzimler ve süt ve süt ürünlerine etkileri; süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek maya, küf, riketsiya ve virüsler, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; süt ve süt ürünlerinin mikrobiyel güvenliği ve kalitesi açısından dikkat edilmesi gereken hususlar ve pratik çözümler; sütün endüstriyel işlenmesinde ve süt ürünlerinin üretilmesinde karşılaşılan genel zorlukların mikrobiyolojik çözümleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Bazı zararlı mikroorganizmalar: Stafilokoklar, Staphylococcus aureus | ||
2 | Bazı zararlı mikroorganizmalar: Streptokoklar, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pneumoniae | ||
3 | Bazı zararlı mikroorganizmalar: Neisseria, Neisseria meningitidis Bacillus, Bacillus anthracis, Bacillus cereus | ||
4 | Clostridium, Clostridium botulinum, Clostridium perfiringes, Clostridium difficile | ||
5 | Corynebacterium, Corynebacterium diphteriae Listeria monocytogenes | ||
6 | Escherichia coli | ||
7 | Salmonella, Shigella | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Vibrio, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus | ||
10 | Campylobacter, Campylobacter jejuni Helicobacter pylori | ||
11 | Klebsiella Brucella, Brucella abortus, Brucella melitensis | ||
12 | Yersinia, Yersinia enterocolytica, Yersinia pestis, Yersinia pseudotuberculosis | ||
13 | Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium leprae, Mycobacterium bovis | ||
14 | Rikettsiae Coxiella burnetii | ||
15 | Virüsler, funguslar, Candida, Aspergillus flavus, Penicillium marneffei | ||
16 | Final sınavı |
Poltronieri, P. (Editör). 2017. Microbiology in Dairy Processing: Challenges and Opportunities. John Wiley & Sons Inc., the USA, 352 sayfa. ISBN-13: 9781119114802. Robinson, R.K. (Editör). 2002. Dairy Microbiology Handbook, 3rd Ed. John Wiley & Sons Inc., the USA, 784 sayfa. ISBN-13: 9780471385967. Kılıç, S. 2010. Süt Mikrobiyolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, Türkiye, 643 sayfa. ISBN: 9789944566032.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 175 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 2 | 2 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 4 | 1 | 1 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |