GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA121 Süt Endüstrisinde Patojen Mikroorganizmalar Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans



Süt ve süt ürünleri kaynaklı patojen mikroorganizmalar hakkında ayrıntılı bilgilerin verilmesi.


Dr. Öğretim Üyesi Sebahat Öztekin


1 Sütteki laktik asit bakterilerinin tanımını ve özelliklerini kavramak.
2 Patojen ve bozulma etkeni oluşturan zararlı mikroorganizmaları tanıma.
3 Patojen mikroorganizmaları izole tanıma ve izole etme yöntemine hakim olma.
4 Zararlı ve zarasız mikroorganizmalar ile süt endüstrisi arasındaki ilişkiyi anlama.
5 Patojen mikroorganizmalar ve insan sağlığı ilişkisini açıklayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek patojen ve saprofit mikroorganizmalar, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; laktik asit bakterilerinin taksonomide yerleri ve özellikleri; probiyotik özellikteki mikroorganizmalar ve kullanımları; mikrobiyel enzimler ve süt ve süt ürünlerine etkileri; süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek maya, küf, riketsiya ve virüsler, özellikleri ve yaptıkları hastalıklar; süt ve süt ürünlerinin mikrobiyel güvenliği ve kalitesi açısından dikkat edilmesi gereken hususlar ve pratik çözümler; sütün endüstriyel işlenmesinde ve süt ürünlerinin üretilmesinde karşılaşılan genel zorlukların mikrobiyolojik çözümleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Bazı zararlı mikroorganizmalar: Stafilokoklar, Staphylococcus aureus
2 Bazı zararlı mikroorganizmalar: Streptokoklar, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pneumoniae
3 Bazı zararlı mikroorganizmalar: Neisseria, Neisseria meningitidis Bacillus, Bacillus anthracis, Bacillus cereus
4 Clostridium, Clostridium botulinum, Clostridium perfiringes, Clostridium difficile
5 Corynebacterium, Corynebacterium diphteriae Listeria monocytogenes
6 Escherichia coli
7 Salmonella, Shigella
8 Arasınav
9 Vibrio, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus
10 Campylobacter, Campylobacter jejuni Helicobacter pylori
11 Klebsiella Brucella, Brucella abortus, Brucella melitensis
12 Yersinia, Yersinia enterocolytica, Yersinia pestis, Yersinia pseudotuberculosis
13 Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium leprae, Mycobacterium bovis
14 Rikettsiae Coxiella burnetii
15 Virüsler, funguslar, Candida, Aspergillus flavus, Penicillium marneffei
16 Final sınavı

Poltronieri, P. (Editör). 2017. Microbiology in Dairy Processing: Challenges and Opportunities. John Wiley & Sons Inc., the USA, 352 sayfa. ISBN-13: 9781119114802. Robinson, R.K. (Editör). 2002. Dairy Microbiology Handbook, 3rd Ed. John Wiley & Sons Inc., the USA, 784 sayfa. ISBN-13: 9780471385967. Kılıç, S. 2010. Süt Mikrobiyolojisi. Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, Türkiye, 643 sayfa. ISBN: 9789944566032.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 5 50
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 5 50
Toplam İş Yükü (saat) 175

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 2 2 4 4 4
ÖÇ 2 3 3 3 4 4
ÖÇ 3 4 4 3 3 3
ÖÇ 4 1 1 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek