GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA133 Gıda ve Beslenme Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencilerin; gıda, beslenme ve sağlık, besin öğeleri ve beslenmedeki önemleri, önerilen besin alımları ve diyet programları, sindirim, emilim ve taşınma olayları, metabolizma ve enerji dengesi, ana ve çocuk beslenmesi, yetişkin ve yaşlılarda beslenme, fiziksel aktivite, beslenme sorunları, gıdalara uygulanan işlemlerin besin öğelerine etkileri, toplu beslenme ve önemi konusundaki bilgileri öğrenmeleri.


Prof.Dr.Ümmügülsüm ERDOĞAN


1 Bu dersin sonunda öğrenci; sağlıklı yaşam için gıda ve beslenmenin rolü hakkında bilgi sahibi olacak, besin öğelerinin özellikleri, fonksiyonları, kaynakları konusunda bilgi sahibi olacak, yeterli ve dengeli beslenme ile ilişkilerini tanımlayacak ve açıklayacak, sindirim
2 emilim ve taşınma, metabolizma ve enerji dengesi hususlarında bilgi sahibi olacak, beslenme ve egzersiz biliminin temel ilke ve kavramlarını anlayacak ve teknik yeterlilik gösterecek, yaşamın çeşitli aşamalarında besin öğelerinin
3 önemini açıklayacak, Gıda bilimi ve beslenme alanında ve sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamda ilgili alanlarda bilimsel konuları tartışmak için beceri geliştirecek, gıda ve beslenme ile ilgili bilgilere ulaşmanın yollarını öğrenecek,
4 edindiği bilgileri sentez edip yorumlamayı öğrenecek, kendisini sözlü ve yazılı ifade etme becerisi kazanacaktır.

Birinci Öğretim


yok


yok


Gıda, beslenme ve sağlık. Besin ögeleri ve beslenmedeki önemleri. Önerilen besin alımları ve diyet programları. Sindirim, emilim ve taşınma. Metabolizma ve enerji dengesi. Ana ve çocuk beslenmesi. Yetişkin ve Yaşlılarda beslenme. Fiziksel aktivite, sağlık ve beslenme. Beslenme sorunları. Toplu beslenme ve önemi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda ve beslenmeye genel bakış yok yok
2 Besin öğelerinin özellikleri, fonksiyonları, kaynakları yok yok
3 Mikro besin öğeleri özellikleri, fonksiyonları, kaynakları yok yok
4 Önerilen besin alımları ve aşırı alım sorunları yok yok
5 Beslenme ve sağlık yok yok
6 Gıdalara uygulanan işlemlerin besin öğelerine etkileri, yok yok
7 Sindirim, emilim ve taşınma yok yok
8 Ara sınav
9 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu yok yok
10 Ana ve çocuk beslenmesi yok yok
11 Yetişkin ve Yaşlılarda beslenme yok yok
12 Fiziksel aktivite, sağlık ve beslenme yok yok
13 Beslenme sorunları yok yok
14 Toplu beslenme ve önemi yok yok
15 Toplu beslenme ve önemi yok yok
16 final sınavı

Beslenme, A. Baysal, 2004, HatipoğluYayınları:93, 10. Baskı Perspectives in Nutrition, Eds.: Gordon M. Wardlaw, Paul M. Insel, 1990. Understanding Nutrition, Fourth Edition, Eds.: Eleanor Noss Whitney, Eva May Nunnelley, 1987



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 1 42 42
Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 42 42
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 179

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 3 3 3 4
ÖÇ 2 3 3 3 3 3
ÖÇ 3 3 4 4 3 4
ÖÇ 4 4 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek