GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA135 Süt Mikrobiyolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı, yüksek lisans düzeyindeki öğrencilerin süt mikrobiyolojisiyle ilgili bilgilere erişim sağlamalarını mümkün kılmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN


1 süt ve süt ürünlerinde bulunan mikroorganizmaların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerini tanımlar.
2 Mikroorganizmaların süt ve süt ürünlerine nasıl bulaştığını ve bunların gelişiminin nasıl engellenebileceğini öğrenir.
3 Süt ürünlerinde starter kültür olarak kullanılan mikroorganizmalar hakkında bilgi edinilir.
4 Süt mikrobiyolojisi alanında uzmanlaşmış bir seviyeye ulaşılır.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek patojen ve saprofit mikroorganizmalar, bunların özellikleri ve sebep oldukları hastalıklar; laktik asit bakterilerinin taksonomideki yeri ve nitelikleri; probiyotik mikroorganizmalar ve süt ürünlerinde kullanım alanları; mikrobiyel enzimlerin süt ve süt ürünlerine olan etkileri; süt ve süt ürünlerinde bulunabilen maya, küf, riketsiya ve virüslerin özellikleri ile neden oldukları hastalıklar; süt ve süt ürünlerinin mikrobiyel güvenliği ve kalitesine ilişkin önemli noktalar ve bu doğrultuda önerilen pratik çözümler; sütün endüstriyel işlenmesi ve süt ürünlerinin üretimi sırasında karşılaşılan yaygın zorluklara yönelik mikrobiyolojik çözüm yolları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Enterobacteriaceae familyası
2 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Micrococcaceae ve Bacillaceae familyaları
3 Süt ve süt ürünlerinde patojen ve bozulma etkeni olan bakteri familyaları: Clostridiaceae, Mycobacteriacea ve Listeriaceae familyaları
4 Süt ve süt ürünlerinde patojen bakteri familyaları: Brucellaceae ve Vibrionaceae familyaları
5 Lactobacillacea familyası
6 Streptococcaceae familyası
7 Bifidobacteriaceae ve Brevibacteriaceae familyaları
8 Arasınav
9 Microbacteriaceae, Propionibacteriaceae, Corynebacteriaceae ve Eubacteriaceae familyaları
10 Pseudomonadaceae, Campylobacteriaceae, Flavobacteriaceae, Aeromonadaceae, Alcaligenaceae, Achromobacteriaceae ve Moraxellaceae familyaları
11 Psikrotrof özellikteki bakterilerin enzimleri ve süt ve süt ürünlerine etkileri
12 Süt hayvanında mastitis etmeni mikroorganizmalar, sütün hijyenik kalitesi üzerine etkileri
13 Süt ve süt ürünlerinde bozulmaya neden olan yararlı mikroorganizmalar
14 Süt ve süt ürünlerinde maya, küf, riketsiya ve virüsler
15 Genel tekrar
16 Final sınavı

Robinson, R.K. (Editör). 2002. Dairy Microbiology Handbook, 3rd Ed. John Wiley & Sons Inc., the USA, 784 sayfa. ISBN-13: 9780471385967 Poltronieri, P. (Editör). 2017. Microbiology in Dairy Processing: Challenges and Opportunities. John Wiley & Sons Inc., the USA, 352 sayfa. ISBN-13: 9781119114802.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 1 1
Soru-Yanıt 10 1 10
Beyin Fırtınası 10 1 10
Makale Kritik Etme 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 4 32
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 4 40
Okuma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 166

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 2 1 1 3
ÖÇ 2 4 3 1 1 3
ÖÇ 3 4 1 1 1 3
ÖÇ 4 4 2 1 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek