Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA137 | Enstrümental Gıda Analizleri Tekniği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıda işletmelerinde, standart özelliklere sahip ürünlerin üretilmesini ve kalitenin sürekliliğinin sağlanmasını amaçlayan rutin analizlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerini ve uygulamalarını öğretmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA
1 | Kimyasal analiz yöntemleri içinde enstrümental analiz yöntemlerinin taşıdığı önemi anlar. |
2 | Enstrümental analiz cihazlarını tanır ve bu cihazların çalışma prensiplerini anlar. |
3 | Enstrümental analizlerin gıda sanayindeki uygulama alanlarını öğrenir ve bu konuda bilgi sahibi olur. |
4 | İncelenecek bileşene uygun metot ve cihazı belirleyebilir |
5 | Bir analiz yönteminin diğer yöntemlere kıyasla avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi edinir. |
6 | Enstrümental analiz yöntemlerini çeşitli gıda ürünlerinde kullanabilir. |
7 | Enstrümental analiz sonuçlarını analiz edip yorumlayabilir ve bu sonuçlara dayalı rapor hazırlayabilir. |
Birinci Öğretim
yok
Yok
Bu ders, gıda analizlerinde kullanılan modern enstrümental tekniklerin prensiplerini, uygulamalarını ve bu yöntemlerin farklı gıda bileşenlerinin analizindeki rolünü kapsamlı bir şekilde ele alır. Öğrencilere, analitik cihazların kullanımını, veri analizini ve yöntemlerin avantaj-dezavantajlarını değerlendirme becerisi kazandırmayı hedefler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Veri analiz teknikleri | ||
2 | Gıda Analizlerinde Mikroekstraksiyon Yöntemleri | ||
3 | Gıda Analizlerinde Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu | ||
4 | Gıda Analizlerinde Mikrodalga-Destekli İşlemler | ||
5 | Gıda Analizlerinde Ultrases-Destekli Ekstraksiyon | ||
6 | Gıda ve İçecek Analizlerinde Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi ve Uygulamalarındaki Gelişmeler | ||
7 | Gıda ve İçecek Analizlerinde Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi ve Uygulamalarındaki Gelişmeler devamı | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Gıda Analizlerinde Gaz Kromatografisi | ||
10 | Gıda Analizlerinde Kütle Spektrometrisi ve Hibrit Cihazlar | ||
11 | Gıda Renklendiricilerinin Analizi için Cihazlar | ||
12 | Gıda Analizlerinde Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi | ||
13 | Gıda Analizlerinde Elektroanalitik Teknikler ve Enstrümantasyon | ||
14 | Gıda Analizlerinde Reolojik Enstrümanlar | ||
15 | Gıda Analizlerinde Jel Elektroforezi | ||
16 | Final Sınavı |
Enstrümental Gıda Analizleri El Kitabı - Semih Ötleş- Sidas
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 5 | 2 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 3 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 177 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 2 | 2 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
ÖÇ 7 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |