GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA137 Enstrümental Gıda Analizleri Tekniği Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıda işletmelerinde, standart özelliklere sahip ürünlerin üretilmesini ve kalitenin sürekliliğinin sağlanmasını amaçlayan rutin analizlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan enstrümental analiz yöntemlerinin temel prensiplerini ve uygulamalarını öğretmektir.


Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA


1 Kimyasal analiz yöntemleri içinde enstrümental analiz yöntemlerinin taşıdığı önemi anlar.
2 Enstrümental analiz cihazlarını tanır ve bu cihazların çalışma prensiplerini anlar.
3 Enstrümental analizlerin gıda sanayindeki uygulama alanlarını öğrenir ve bu konuda bilgi sahibi olur.
4 İncelenecek bileşene uygun metot ve cihazı belirleyebilir
5 Bir analiz yönteminin diğer yöntemlere kıyasla avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi edinir.
6 Enstrümental analiz yöntemlerini çeşitli gıda ürünlerinde kullanabilir.
7 Enstrümental analiz sonuçlarını analiz edip yorumlayabilir ve bu sonuçlara dayalı rapor hazırlayabilir.

Birinci Öğretim


yok


Yok


Bu ders, gıda analizlerinde kullanılan modern enstrümental tekniklerin prensiplerini, uygulamalarını ve bu yöntemlerin farklı gıda bileşenlerinin analizindeki rolünü kapsamlı bir şekilde ele alır. Öğrencilere, analitik cihazların kullanımını, veri analizini ve yöntemlerin avantaj-dezavantajlarını değerlendirme becerisi kazandırmayı hedefler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Veri analiz teknikleri
2 Gıda Analizlerinde Mikroekstraksiyon Yöntemleri
3 Gıda Analizlerinde Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu
4 Gıda Analizlerinde Mikrodalga-Destekli İşlemler
5 Gıda Analizlerinde Ultrases-Destekli Ekstraksiyon
6 Gıda ve İçecek Analizlerinde Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi ve Uygulamalarındaki Gelişmeler
7 Gıda ve İçecek Analizlerinde Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi ve Uygulamalarındaki Gelişmeler devamı
8 Ara Sınav
9 Gıda Analizlerinde Gaz Kromatografisi
10 Gıda Analizlerinde Kütle Spektrometrisi ve Hibrit Cihazlar
11 Gıda Renklendiricilerinin Analizi için Cihazlar
12 Gıda Analizlerinde Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi
13 Gıda Analizlerinde Elektroanalitik Teknikler ve Enstrümantasyon
14 Gıda Analizlerinde Reolojik Enstrümanlar
15 Gıda Analizlerinde Jel Elektroforezi
16 Final Sınavı

Enstrümental Gıda Analizleri El Kitabı - Semih Ötleş- Sidas



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 14 2 28
Rapor Sunma 5 2 10
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 3 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Ev Ödevi 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 177

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 3 3 4 5
ÖÇ 2 5 2 2 4 5
ÖÇ 3 5 4 2 4 4
ÖÇ 4 4 3 3 5 5
ÖÇ 5 5 4 4 4 5
ÖÇ 6 4 3 3 4 4
ÖÇ 7 4 3 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek