GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA108 İleri Gıda Mikrobiyolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıda endüstrisinde karşılaşılan önemli mikroorganizmaların tanıtımı ve bu organizmaların gıdalar üzerindeki etkileri. Gıda güvenliği için alınabilecek önlemlerin öğretilmesi.


Dr. Öğretim Üyesi Sebahat Öztekin


1 Gıda endüstrisinde mikroorganizmaların fayda ve zararlarını öğrenmek.
2 Mikrobiyal gıda koruyucularını öğrenmek.
3 Mikrobiyal bozulmaları öğrenmek.
4 Gıda kökenli patojenleri öğrenmek.
5 Mikotoksinler hakkında bilgi sahibi olmak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda kökenli mikroorganizmaların habitat, taksonomi ve gelişme parametreleri, gıdaların üretiminde mikroorganizmaların kullanımı, mikrobial gıda bozulmaları, gıdaların mikrobial kalite ve güvenlik indikatörleri, gıda kökenli hastalıklar


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdalardaki mikroorganizmaların habitat, taksanomi ve gelişme parametreleri
2 Mikroorganizmaların gelişmesinde etkili iç ve dış faktörler
3 Gıdaların fermantasyonunda kullanılan mikroorganizmalar
4 Gıdaların fermantasyonunda kullanılan mikroorganizmalar
5 Mikrobial gıda koruyucuları
6 Mikrobial gıda bozulmalarında önemli faktörler
7 Gıda kökenli patojenler (bakteriler)
8 Ara sınav
9 Gıda kökenli patojenler (parazitler)
10 Mikotoksinler
11 Probiyotikler
12 Isıl olmayan gıda muhafaza yöntemleri
13 Isıl olmayan gıda muhafaza yöntemleri
14 Starter kültürler
15 Öğrenci sunumları
16 Final Sınavı

Jay, M.J. Modern Food Microbiology Ray, B. Fundamental of Food Microbiology Microorganism in Food, by ICMSF



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Makale Kritik Etme 7 5 35
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 5 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 6 36
Okuma 6 6 36
Toplam İş Yükü (saat) 177

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 4 3 3 3
ÖÇ 2 3 3 4 4 5
ÖÇ 3 3 4 4 3 3
ÖÇ 4 3 3 2 2 4
ÖÇ 5 2 2 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek