GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA110 Yenilikçi Ekstraksiyon Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdalardan önemli bileşenlerin (biyoaktif, protein, yağ vb.) ekstraksiyonunda yenilikçi yöntemlerin kullanımı ve verilerin değerlendirilmesi


Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR


1 Yenilikçi ekstraksiyon yöntemleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma
2 Uygulanabilecek yenilikçi-yeşil yöntemler ve kombinasyonlar hakkında bilgi sahibi olma
3 Ürüne uygun ekstraksiyon yöntemini ve koşullarını belirleyebilme
4 Literatürde ekstraksiyon süreci ile ilgili mevcut çalışmaları inceleyebilme
5 Ekstraksiyon sonucunda elde edilen verileri değerlendirebilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kullanılan ekstraksiyon yönteminin mekanizması, yenilikçi ekstraksiyon yöntemleri, avantajları ve dezavantajları, ekstraksiyon sonucunda saptanan verileri yorumlayabilmek ve uygun yöntemin belirlenmesi konusunda bilgiler verilecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ekstraksiyonun tanımı ve temel prensipleri Yok Yok
2 Solvent (çözücü) çeşitleri ve seçimi Yok Yok
3 Sıvı-sıvı ekstraksiyonu Yok Yok
4 Katı-sıvı ekstraksiyonu Yok Yok
5 Geleneksel ekstraksiyon yöntemleri (maserasyon, perkolasyon, sokselet vb.) ve özellikleri Yok Yok
6 Yeşil ekstraksiyon kavramı ve uygulamaları Yok Yok
7 Yüksek basınçlı sıvı ekstraksiyonu Yok Yok
8 Ara sınav Yok Yok
9 Ultrasonik destekli ekstraksiyon Yok Yok
10 Mikrodalga destekli ekstraksiyon Yok Yok
11 Süperkritik akışkan ekstraksiyonu Yok Yok
12 Vurgulu elektrik alan destekli ekstraksiyon Yok Yok
13 Ohmik ısıtma destekli ekstraksiyon Yok Yok
14 Enzim destekli ekstraksiyon Yok Yok
15 Mikroekstraksiyon Yok Yok
16 Final sınavı Yok Yok

- Charlotta Turner - Modern Extraction Techniques: Food and Agricultural Samples, American Chemical Society, Washington, DC, 2006. - Seid Mahdi Jafari and Sahar Akhavan-Mahdavi - Extraction Processes in the Food Industry, Woodhead Publishing, 2023.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Makale Kritik Etme 5 7 35
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 10 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 20 80
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 5 3 3 2 3
ÖÇ 2 4 3 3 2 4
ÖÇ 3 5 4 3 4 5
ÖÇ 4 3 5 5 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek