Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA110 | Yenilikçi Ekstraksiyon Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıdalardan önemli bileşenlerin (biyoaktif, protein, yağ vb.) ekstraksiyonunda yenilikçi yöntemlerin kullanımı ve verilerin değerlendirilmesi
Doç. Dr. Naciye KUTLU KANTAR
1 | Yenilikçi ekstraksiyon yöntemleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Uygulanabilecek yenilikçi-yeşil yöntemler ve kombinasyonlar hakkında bilgi sahibi olma |
3 | Ürüne uygun ekstraksiyon yöntemini ve koşullarını belirleyebilme |
4 | Literatürde ekstraksiyon süreci ile ilgili mevcut çalışmaları inceleyebilme |
5 | Ekstraksiyon sonucunda elde edilen verileri değerlendirebilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Kullanılan ekstraksiyon yönteminin mekanizması, yenilikçi ekstraksiyon yöntemleri, avantajları ve dezavantajları, ekstraksiyon sonucunda saptanan verileri yorumlayabilmek ve uygun yöntemin belirlenmesi konusunda bilgiler verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ekstraksiyonun tanımı ve temel prensipleri | Yok | Yok |
2 | Solvent (çözücü) çeşitleri ve seçimi | Yok | Yok |
3 | Sıvı-sıvı ekstraksiyonu | Yok | Yok |
4 | Katı-sıvı ekstraksiyonu | Yok | Yok |
5 | Geleneksel ekstraksiyon yöntemleri (maserasyon, perkolasyon, sokselet vb.) ve özellikleri | Yok | Yok |
6 | Yeşil ekstraksiyon kavramı ve uygulamaları | Yok | Yok |
7 | Yüksek basınçlı sıvı ekstraksiyonu | Yok | Yok |
8 | Ara sınav | Yok | Yok |
9 | Ultrasonik destekli ekstraksiyon | Yok | Yok |
10 | Mikrodalga destekli ekstraksiyon | Yok | Yok |
11 | Süperkritik akışkan ekstraksiyonu | Yok | Yok |
12 | Vurgulu elektrik alan destekli ekstraksiyon | Yok | Yok |
13 | Ohmik ısıtma destekli ekstraksiyon | Yok | Yok |
14 | Enzim destekli ekstraksiyon | Yok | Yok |
15 | Mikroekstraksiyon | Yok | Yok |
16 | Final sınavı | Yok | Yok |
- Charlotta Turner - Modern Extraction Techniques: Food and Agricultural Samples, American Chemical Society, Washington, DC, 2006. - Seid Mahdi Jafari and Sahar Akhavan-Mahdavi - Extraction Processes in the Food Industry, Woodhead Publishing, 2023.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 5 | 7 | 35 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 20 | 80 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |