GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA116 Peynir Bilimi ve Üretim Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Peynir üretim prosesi sürecinde meydana gelen biyokimyasal ve fiziksel değişimler, peynir üretiminde kullanılan katkı ve üretim yardımcısı maddeler ve peynir kalite nitelikleri hakkında bilgi sahibi olma.


Doç. Dr. Ayla ARSLANER


1 Peynir üretimi esnasında meydana gelen biyokimyasal değişimler ve peynir kalitesine etkisini kavrama
2 Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve üretim yardımcılarının fonksiyonları ve kullanım biçimlerini kavramak
3 Geleneksel ve yenilikçi peynir üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olma.

Birinci Öğretim


Yok


-


Peynirin tanımı ve sınıflandırılması, Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlem yardımcıları, Peynire işlenecek sütün nitelikleri, Isıl işlemler, Peynir üretiminde kullanılan starter kültürler, Kazeinin özellikleri ve pıhtılaşma mekanizması, Sinerez ve etkileyen faktörler, Peynirde tuzlama, Peynirde olgunlaşma, Peynir aroması, Peynirin beslenme ve sağlık açısından önemi, Yöresel ve Coğrafi İşaretli Peynirler, Peynir mevzuatı ve analizleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Peynirin tanımı ve sınıflandırılması - -
2 Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlem yardımcıları - -
3 Peynire işlenecek sütün nitelikleri - -
4 Isıl işlemler - -
5 Peynir üretiminde kullanılan starter kültürler - -
6 Kazeinin özellikleri ve pıhtılaşma mekanizması - -
7 Sinerez ve etkileyen faktörler - -
8 - Ara Sınav -
9 Peynirde tuzlama - -
10 Peynirde olgunlaşma - -
11 Peynir aroması - -
12 Peynirin beslenme ve sağlık açısından önemi - -
13 Peynirde kalite nitelikleri - -
14 Yöresel ve Coğrafi İşaretli Peynirler - -
15 Peynir mevzuatı ve analizleri - -
16 - Final Sınavı -

Peynir Biliminin Temelleri (Hayaloğlu ve Özer, 2011) Peynir Teknolojisi (Coşkun 2021)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 30 30
Makale Kritik Etme 20 2 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 5 35
Toplam İş Yükü (saat) 171

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 5 4 4 4 5
ÖÇ 2 5 4 4 4 5
ÖÇ 3 5 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek