Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA116 | Peynir Bilimi ve Üretim Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Peynir üretim prosesi sürecinde meydana gelen biyokimyasal ve fiziksel değişimler, peynir üretiminde kullanılan katkı ve üretim yardımcısı maddeler ve peynir kalite nitelikleri hakkında bilgi sahibi olma.
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
1 | Peynir üretimi esnasında meydana gelen biyokimyasal değişimler ve peynir kalitesine etkisini kavrama |
2 | Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve üretim yardımcılarının fonksiyonları ve kullanım biçimlerini kavramak |
3 | Geleneksel ve yenilikçi peynir üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olma. |
Birinci Öğretim
Yok
-
Peynirin tanımı ve sınıflandırılması, Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlem yardımcıları, Peynire işlenecek sütün nitelikleri, Isıl işlemler, Peynir üretiminde kullanılan starter kültürler, Kazeinin özellikleri ve pıhtılaşma mekanizması, Sinerez ve etkileyen faktörler, Peynirde tuzlama, Peynirde olgunlaşma, Peynir aroması, Peynirin beslenme ve sağlık açısından önemi, Yöresel ve Coğrafi İşaretli Peynirler, Peynir mevzuatı ve analizleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Peynirin tanımı ve sınıflandırılması | - | - |
2 | Peynir üretiminde kullanılan katkı maddeleri ve işlem yardımcıları | - | - |
3 | Peynire işlenecek sütün nitelikleri | - | - |
4 | Isıl işlemler | - | - |
5 | Peynir üretiminde kullanılan starter kültürler | - | - |
6 | Kazeinin özellikleri ve pıhtılaşma mekanizması | - | - |
7 | Sinerez ve etkileyen faktörler | - | - |
8 | - | Ara Sınav | - |
9 | Peynirde tuzlama | - | - |
10 | Peynirde olgunlaşma | - | - |
11 | Peynir aroması | - | - |
12 | Peynirin beslenme ve sağlık açısından önemi | - | - |
13 | Peynirde kalite nitelikleri | - | - |
14 | Yöresel ve Coğrafi İşaretli Peynirler | - | - |
15 | Peynir mevzuatı ve analizleri | - | - |
16 | - | Final Sınavı | - |
Peynir Biliminin Temelleri (Hayaloğlu ve Özer, 2011) Peynir Teknolojisi (Coşkun 2021)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Makale Kritik Etme | 20 | 2 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 3 | 21 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 5 | 35 |
Toplam İş Yükü (saat) | 171 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |