GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA118 Tereyağı Üretim ve İşleme Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Bu dersin amacı, tereyağı üretim basamakları ve yöntemleri hakkında bilgi vererek tereyağı üretimi boyunca oluşabilecek problemlere çözüm önerileri üretebilecek bilgi kazandırmaktır.


Dr.Öğr.Üyesi Halil İbrahim AKGÜL


1 Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar.
2 Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar.
3 Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar.
4 Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir.
5 Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tereyağının tanımı ve bileşimi, Tereyağı hammaddeleri, Starter kültürler, Geleneksel tereyağı üretim metotları, Sürekli tereyağı üretim metotları, Tereyağı kusurları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
2 Krema tanım, özellikleri ve eldesi
3 Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
4 Kremanın yayıklanması ve tereyağı üretimi
5 Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin standardize edilmesi
6 Tereyağının yoğrulması (malaksasyon)
7 Tereyağının tuzlanması
8 Vize sınavı
9 Sürekli tereyağ üretim teknolojisi
10 Yayık altı eldesi, özellikleri ve değerlendirilmesi
11 Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
12 Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
13 Tereyağının kusurları
14 Tereyağı mikrobiyolojisi
15 Tereyağı üretiminde kullanılan starter kültürler

1. Tereyağı Teknolojisi, M. Atamer, Sidaş Yayınları 2. Tereyağı Teknolojisi, B. Tavlaş Hocalar, Ege Üniversitesi Yayınları 3. Süt Endüstrisinde Starter Kültürler, C. Koçak, A. Yetişemiyen, M. Atamer, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Makale Kritik Etme 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 14 3 49
Toplam İş Yükü (saat) 170

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 4 3 2 5
ÖÇ 2 5 4 4 2 5
ÖÇ 3 5 5 4 2 5
ÖÇ 4 5 5 5 2 5
ÖÇ 5 5 4 4 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek