Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA118 | Tereyağı Üretim ve İşleme Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı, tereyağı üretim basamakları ve yöntemleri hakkında bilgi vererek tereyağı üretimi boyunca oluşabilecek problemlere çözüm önerileri üretebilecek bilgi kazandırmaktır.
Dr.Öğr.Üyesi Halil İbrahim AKGÜL
1 | Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar. |
2 | Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar. |
3 | Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar. |
4 | Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir. |
5 | Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tereyağının tanımı ve bileşimi, Tereyağı hammaddeleri, Starter kültürler, Geleneksel tereyağı üretim metotları, Sürekli tereyağı üretim metotları, Tereyağı kusurları
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması | ||
2 | Krema tanım, özellikleri ve eldesi | ||
3 | Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması | ||
4 | Kremanın yayıklanması ve tereyağı üretimi | ||
5 | Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin standardize edilmesi | ||
6 | Tereyağının yoğrulması (malaksasyon) | ||
7 | Tereyağının tuzlanması | ||
8 | Vize sınavı | ||
9 | Sürekli tereyağ üretim teknolojisi | ||
10 | Yayık altı eldesi, özellikleri ve değerlendirilmesi | ||
11 | Tereyağının ambalajlanması ve depolanması | ||
12 | Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri | ||
13 | Tereyağının kusurları | ||
14 | Tereyağı mikrobiyolojisi | ||
15 | Tereyağı üretiminde kullanılan starter kültürler |
1. Tereyağı Teknolojisi, M. Atamer, Sidaş Yayınları 2. Tereyağı Teknolojisi, B. Tavlaş Hocalar, Ege Üniversitesi Yayınları 3. Süt Endüstrisinde Starter Kültürler, C. Koçak, A. Yetişemiyen, M. Atamer, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 3 | 49 |
Toplam İş Yükü (saat) | 170 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | 2 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 2 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 2 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 2 | 5 |