GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA126 Gıdaların Fiziksel Özellikleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin  Temel tanımlarını yapar.  Dayandığı esasları açıklar.  Ölçüm yöntemlerinin ve  Pratik uygulamalarının kavranmasının sağlanması


Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU


1  Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar.
2  Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar.
3  Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar.
4  Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar.
5  Gıdaların ısıl özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar.
6  Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar.
7  Gıdalarda su aktivitesi ve sorpsiyon özelliklerini ve ölçüm yöntemlerini açıklar.
8 Gıdaların termal, dielektrik ve dokusal özellikleri hakkında bilgi verir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


 Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller  Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık  Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar  Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması  Gıdaların dielektrik özellikleri  Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 temel boyutlar ve birimler Ders Notları
2 Su aktivitesi Ders Notları
3 Kütle ve yoğunluk Ders Notları
4 Kütle ve yoğunluk Ders Notları
5 Geometrik özellikler: boyut ve şekil Ders Notları
6 Reolojik Özellikler Ders Notları
7 Reolojik Özellikler Ders Notları
8 Arasınav Ders Notları
9 Yüzey Gerilimi Ders Notları
10 Yüzey Gerilimi Ders Notları
11 Geçirgenlik Ders Notları
12 Termal Özellikler Ders Notları
13 Elektriksel özellikler Ders Notları
14 Manyetik Özellikler Ders Notları
15 Optik Özellikler Ders Notları

Figura, L., & Teixeira, A. A. (2007). Food physics: physical properties-measurement and applications. Springer Science & Business Media.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 5 6 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 19 19
Performans 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 168

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 4 4 4 3
ÖÇ 2 2 3 3 3 3
ÖÇ 3 3 3 2 2 3
ÖÇ 4 4 3 3 3 4
ÖÇ 5 3 4 3 3 3
ÖÇ 6 3 3 4 4 3
ÖÇ 7 4 3 4 3 4
ÖÇ 8 3 4 4 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek