GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA134 Gıda Koruma Yöntemleri ve Gıda Muhafazasında Yeni Uygulamalar Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Gıda muhafazasının temelleri, Gıda Muhafaza teknikleri ve yeni uygulamalar hakkında bilgi edinme


Doç. Dr. Ayla ARSLANER


1 Gıda Muhafazasının temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olma
2 Gıda Muhafaza tekniklerinin gıdanın nitelikleri üzerine etkisini kavrama
3 Gıda Muhafaza tekniklerinin gıdalarda mikroorganizma gelişimini engelleme mekanizmasını kavrama

Birinci Öğretim


Yok


-


Gıda Muhafazasına giriş, bazı tanım ve kavramlar 2. Isıl İşlemlerle gıdaların muhafazasının temelleri ve ısıl işlem metotları 3. Düşük sıcaklık uygulamalarının prensipleri ve metotları 4. Antimikrobiyallerle muhafazanın prensipleri ve kullanılan antimikrobiyaller 5. Modifiye atmosfer uygulamaları 6. Mikroorganizmalar ve ürünleri ile gıda muhafaza, Bakteriyosinler 7. Gıda muhafazasında radyasyon uygulamaları 8. Düşük su aktivitesi ile gıda muhafazası ve kurutma 9. Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Mikrodalga, UV) 10. Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (CO2, Ozon) Devam Eden Tezli Yüksek Lisans Tez Danışmanlık Sayısı: 0 Devam Eden Doktora Tez Danışmanlık Sayısı: 0 Devam Eden Tezsiz Yüksek Lisans Proje Danışmanlık Sayısı: 0 11. Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Yüksek Hidrostatik basınç) 12. Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Ohmik ısıtma ve elektriksel uygulamalar) 13. Yeni yöntemlerle gıdaların muhafazası (Yenilebilir kaplamalar) 14. Engeller Teknolojisi 15. Final


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda Muhafazasına giriş, bazı tanım ve kavramlar - -
2 Isıl işlemler ve ısıl işlem yöntemleriyle gıda muhafazasının temelleri - -
3 Düşük sıcaklık uygulamalarının prensipleri ve yöntemleri - -
4 Antimikrobiyallerle koruma prensipleri ve kullanılan antimikrobiyaller - -
5 Modifiye atmosfer uygulamaları - -
6 Mikroorganizmalar ve ürünleriyle gıda muhafazası, Bakteriyosinler - -
7 Gıda muhafazasında radyasyon uygulamaları - -
8 - Arasınav
9 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (Mikrodalga, UV) - -
10 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (CO2, Ozon) - -
11 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (Yüksek hidrostatik basınç) - -
12 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (Ohmik ısıtma ve elektrik uygulamaları) - -
13 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (Ohmik ısıtma ve elektrik uygulamaları) - -
14 Yeni yöntemlerle gıda muhafazası (Yenilebilir kaplamalar) - -
15 Bariyer (engeller) Teknolojisi - -
16 - Final sınavı -

Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 30 30
Makale Kritik Etme 20 3 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 2 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 3 21
Toplam İş Yükü (saat) 173

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 5 4 4 5 5
ÖÇ 2 5 4 4 5 5
ÖÇ 3 5 4 4 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek