GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA136 Gıdalarda Antioksidan Aktivite Belirleme Yöntemleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, antioksidanlar ve antioksidan aktivitenin biyokimyasal ve sağlık açısından önemini kavratmak, antioksidan aktivitenin belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin teorik ve pratik boyutlarını öğretmek, farklı örneklerden antioksidan aktivite ölçümleri yapabilme yetkinliğini kazandırmaktır.


Doç. Dr. Özlem ÇAKIR


1 Antioksidanların biyokimyasal ve sağlık açısından önemini açıklayabilir.
2 Antioksidan aktivite ölçümünde kullanılan farklı yöntemleri karşılaştırabilir
3 DPPH, FRAP, ABTS, ORAC ve CUPRAC gibi yaygın yöntemleri uygulayabilir
4 Farklı örneklerden antioksidan aktivite ölçümü yapabilir.
5 Analiz sonuçlarını bilimsel bir perspektifle değerlendirip yorumlayabilir
6 Antioksidan aktivite testlerini bilimsel araştırma projelerine entegre edebilir

Birinci Öğretim


-


-


-Antioksidanlar ve biyolojik önemi -Antioksidan aktivite ölçüm yöntemlerinin temelleri -Antioksidan testlerinin uygulama alanları -Analitik yöntemler -Numune hazırlama ve ekstraksiyon teknikleri -Verilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması -Uygulamalı antioksidan analizleri ve sonuçların raporlanması


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Antioksidanlar ve antioksidan aktivitenin tanımı ve biyokimyasal önemi - -
2 Oksidatif stres ve serbest radikallerin biyolojik etkileri - -
3 Antioksidan mekanizmaları ve sınıflandırılması
4 Antioksidan aktivite belirleme yöntemlerine giriş - -
5 DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) serbest radikal süpürme testi DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) free radical scavenging testinin uygulanması
6 FRAP (Ferrik Redüksiyon Antioksidan Gücü) analizi FRAP (Ferrik Redüksiyon Antioksidan Gücü) analizinin uygulanması
7 ABTS (2,2'-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit)) analizi ABTS (2,2'-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6-sülfonik asit)) analizinin uygulanması
8 Ara Sınav - -
9 ORAC (Oksijen Radikal Absorpsiyon Kapasitesi) analizi - ORAC (Oksijen Radikal Absorpsiyon Kapasitesi) analizinin uygulanması
10 CUPRAC (Bakır(II) iyonlarını indirgeme kapasitesi) analizi - CUPRAC (Bakır(II) iyonlarını indirgeme kapasitesi) analizinin uygulanması
11 Total fenolik madde analizi (Folin-Ciocalteu yöntemi) - Total fenolik madde analizi (Folin-Ciocalteu yöntemi) uygulaması
12 Total flavonoid madde analizi - Total flavonoid madde analizi
13 Bitkisel materyallerden ekstraksiyon yöntemleri - -
14 Gıda örneklerinde antioksidan aktivite analizi - -
15 Bilimsel araştırmalarda antioksidan aktivite verilerinin yorumlanması - -
16 Final Sınavı - -

Capanoglu, E. et al. (2022). Antioxidant Activity and Capacity Measurement. In: Ekiert, H.M., Ramawat, K.G., Arora, J. (eds) Plant Antioxidants and Health. Reference Series in Phytochemistry. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-78160-6_22



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 7 2 14
Laboratuvar 7 3 21
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 7 49
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 7 49
Toplam İş Yükü (saat) 178

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 3 3 4 4
ÖÇ 2 5 4 4 4 5
ÖÇ 3 4 5 3 3 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 3
ÖÇ 5 4 4 4 5 4
ÖÇ 6 4 3 4 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek