GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA138 Gıda Kaynaklı Antioksidanlar Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, değişen ve gelişen dünyada son yıllarda ilgi odağı haline gelen ve sağlık üzerine olumlu etkileri ile dikkatleri üzerine çeken antioksidanlar hakkında bilgiler sunmaktır. Ayrıca, öğrencilere gıda kaynaklı antioksidanların kimyasal yapılarını ve sağlık üzerindeki etkilerini öğretmek, antioksidanların gıda ürünlerindeki oksidatif bozulmayı önlemedeki rollerini anlamalarını sağlamak, doğal ve sentetik antioksidanların karşılaştırmalı analizini yapabilmelerini geliştirmektir.


Doç. Dr. Özlem ÇAKIR


1 Gıda kaynaklı antioksidanların kimyasal yapılarını ve sınıflarını açıklayabilir.
2 Serbest radikallerin oluşum mekanizmalarını ve antioksidanlarla etkileşimlerini kavrayabilir.
3 Doğal ve sentetik antioksidanlar arasındaki farkları değerlendirebilir.
4 Antioksidanların gıdalardaki oksidatif bozulmayı önlemedeki rollerini analiz edebilir.
5 Antioksidanların sağlık üzerindeki etkilerini ve kronik hastalıkların önlenmesindeki rollerini tartışabilir.
6 Antioksidan aktivitelerinin laboratuvar ortamında nasıl ölçüldüğünü uygulamalı olarak öğrenebilir.

Birinci Öğretim


YOK


-


Bu ders, gıdalarda bulunan doğal ve sentetik antioksidanların kimyasal yapıları, biyolojik aktiviteleri ve sağlık üzerindeki etkileri üzerine odaklanır. Ders kapsamında ele alınacak temel konular şunlardır: antioksidanların tanımı ve önemi, serbest radikaller ve oksidatif stres, doğal ve sentetik antioksidanlar, antioksidanların gıdalardaki rolü, antioksidanların sağlık üzerindeki etkileri ve antioksidan ölçüm yöntemleri. Dersin içeriği teorik bilgilerle birlikte uygulamalı çalışmaları da kapsamaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdalarda bulunan antioksidanlar, tanımı ve etki mekanizmaları - -
2 Antioksidanların taşıması gereken özellikler ve doğal antioksidan kaynakları - -
3 Serbest radikal kaynakları ve oksidatif stres - -
4 Sağlık ve antioksidan ilişkisi - -
5 Vitaminler (C, E ve A vitaminlerinin antioksidan özellikleri) - -
6 Karotenoidler (likopen, lutein, beta karoten vd.) sağlık üzerindeki etkileri - -
7 Minerallerin antioksidan fonksiyonları (çinko, selenyum vb.) - -
8 Ara Sınav - -
9 Fenolik bileşikler ve analiz metotları - -
10 Flavonoidler, antosiyaninler, flavanoller, izoflavonoidler, flavanonlar, kateşinler - -
11 Gıdalarda antioksidanların ölçüm yöntemleri - -
12 Antioksidanların gıda teknolojisindeki kullanımı - -
13 Sentetik ve doğal antioksidanların karşılaştırılması ve gıda ve ilaç sanayinde kullanımı - -
14 Antioksidanların kronik hastalıkların önlenmesindeki rolü - -
15 Proje sunumları ve genel değerlendirme - -
16 Final Sınavı - -

Edited by Jan Pokorny, Nedyalka Yanishlieva, Michael Gordon 2001; Antioxidants in food, Woodhead pubishing, USA Gulcin I. Antioxidant activity of Food constituents: an overwiew. Arch.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 7 49
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 7 49
Rapor 6 5 30
Sözlü Sınav 2 3 6
Toplam İş Yükü (saat) 179

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 4 3 4 4
ÖÇ 2 3 4 4 4 5
ÖÇ 3 4 5 4 3 4
ÖÇ 4 5 4 4 4 3
ÖÇ 5 4 4 3 4 4
ÖÇ 6 5 4 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek