Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA142 | Mikrobiyal Polisakkaritler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Mikroorganizmalar tarafından üretilen polisakkaritlerin sınıflandırılması, kimyasal yapıları, biyolojik rolleri, sentez mekanizmaları, üretim yöntemleri, kullanım alanları ve biyoteknolojik uygulamaları hakkında kapsamlı bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.
Doç. Dr. Hümeyra İSPİRLİ
1 | Mikrobiyal polisakkaritlerin biyolojik özellikleri ve yapısal farklılıkları hakkında derinlemesine bilgi edinmek. |
2 | Mikrobiyal polisakkaritlerin biyosentezini ve genetik düzenlemelerini anlamak. |
3 | Mikrobiyal polisakkaritlerin endüstriyel ve biyoteknolojik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak. |
4 | Mikrobiyal polisakkaritlerin izolasyon ve karakterizasyon tekniklerini öğrenmek. |
5 | Değişik mikrobiyal polisakkaritlerin yapısı, hücredeki fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olmak. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Derste mikrobiyal polisakkaritlerin tanımı, önemi, mikrobiyal polisakkaritlerin yapısı ve kimyasal özellikleri, mikrobiyal polisakkaritlerin biyosentezi, mikrobiyal polisakkaritlerin fonksiyonları, mikrobiyal polisakkaritlerin endüstriyel kullanımları, mikrobiyal polisakkaritlerin izolasyonu ve karakterizasyonu, mikrobiyal polisakkaritlerin biyolojik etkileri ve uygulama alanları işlenecektir. Antimikrobiyal özellikler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyal polisakkaritlerin tanımı ve genel özellikleri | ||
2 | Polisakkaritlerin yapısal özellikleri | ||
3 | Polisakkaritlerin biyolojik rolleri | ||
4 | Mikrobiyal polisakkaritlerin sentezi | ||
5 | Mikrobiyal polisakkaritlerin hücredeki fonksiyonları ve gruplandırılması | ||
6 | Dekstranın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
7 | Alternan, mutan ve reuteranın yapısı, üretimi ve önemi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Levanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
10 | Ksantan gam ve gellanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
11 | Curdlan, pullulan ve skleroglukanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
12 | Mikrobiyal polisakkaritlerin ticarileşmesi ve üretim süreçleri | ||
13 | Mikrobiyal polisakkarit üretiminde karşılaşılan sorunlar | ||
14 | Mikrobiyal polisakkaritlerin fonksiyonel etkileri | ||
15 | Biyoteknolojik uygulamalar |
Bilimsel makalelerden yararlanılacaktır.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 4 | 2 | 8 |
Soru-Yanıt | 6 | 2 | 12 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 6 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 167 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 1 | 3 | 4 | 2 | 4 |
ÖÇ 2 | 1 | 3 | 4 | 2 | 4 |
ÖÇ 3 | 1 | 3 | 4 | 2 | 4 |
ÖÇ 4 | 1 | 3 | 4 | 2 | 4 |
ÖÇ 5 | 1 | 3 | 4 | 2 | 4 |