GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA144 Düşük Kalorili Gıdalar ve Gıda Bileşenleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencilere, düşük kalorili gıdalar ve gıda ürünlerinde kullanımlarına yönelik bazı teorik ve pratik bilgiler kazandırmak


Doç. Dr. Emin MERCAN


1 Düşük kalorili gıdaların tanımını ve önemini açıklayabilir.
2 Kalori azaltma stratejilerini ve kullanılan bileşenleri sınıflandırabilir.
3 Alternatif tatlandırıcıların kimyasal özelliklerini ve uygulamalarını analiz edebilir.
4 Düşük kalorili yağ ve yağ ikamelerinin formülasyondaki rolünü değerlendirebilir.
5 Düşük kalorili gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini yorumlayabilir.

Birinci Öğretim


-


-


-Düşük kalorili gıdaların tanımı ve önemi -Kalori azaltma stratejileri -Alternatif tatlandırıcılar ve kullanımları -Düşük kalorili yağ ve yağ ikameleri -Lif, protein ve diğer fonksiyonel bileşenlerin rolü -Düşük kalorili gıdalarda işleme teknikleri -Düşük kalorili gıdaların sağlık etkileri ve tüketici kabulü


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Düşük kalorili gıdalar: Vücut ağırlığı kontrolünün anlamı
2 Düşük kalorili gıdalar: Vücut ağırlığı kontrolünün anlamı
3 Düşük kalorili gıdaların düzenleyici kavramları
4 Düşük kalorili gıdaların düzenleyici kavramları
5 Düşük kalorili hacim (bulk) tatlandırıcılar: beslenme ve metabolizma
6 Düşük kalorili hacim (bulk) tatlandırıcılar: beslenme ve metabolizma
7 Düşük kalori hacim arttırıcı ingredientler: beslenme ve metabolizma
8 Arasınav
9 Düşük kalori hacim arttırıcı ingredientler: beslenme ve metabolizma
10 Yağ yerine ikame olabilen ingredientler ve yağı düşürülmüş gıdaların pazarlanması
11 Yağ yerine ikame olabilen ingredientler ve yağı düşürülmüş gıdaların pazarlanması
12 Yağ ve kalorisi düzenlenmiş fırıncılık ürünle
13 Yağ ve kalorisi düzenlenmiş fırıncılık ürünleri
14 Yüksek yoğunluklu, düşük kalorili tatlandırıcılar
15 Düşük kalorili alkolsüz içecekler
16 Final

Riaz Khan 1993. Low-Calorie Foods and Food Ingreients (Edited by Riaz Khan, 1st ed.). Chapman & Hall Inc., 29 West 35th Street, New York NY10001, USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Makale Kritik Etme 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 3 42
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Ev Ödevi 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 171

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 2 3 1 1 2
ÖÇ 2 2 3 1 1 3
ÖÇ 3 2 3 1 1 3
ÖÇ 4 2 3 1 1 2
ÖÇ 5 3 3 1 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek