Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA144 | Düşük Kalorili Gıdalar ve Gıda Bileşenleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Öğrencilere, düşük kalorili gıdalar ve gıda ürünlerinde kullanımlarına yönelik bazı teorik ve pratik bilgiler kazandırmak
Doç. Dr. Emin MERCAN
1 | Düşük kalorili gıdaların tanımını ve önemini açıklayabilir. |
2 | Kalori azaltma stratejilerini ve kullanılan bileşenleri sınıflandırabilir. |
3 | Alternatif tatlandırıcıların kimyasal özelliklerini ve uygulamalarını analiz edebilir. |
4 | Düşük kalorili yağ ve yağ ikamelerinin formülasyondaki rolünü değerlendirebilir. |
5 | Düşük kalorili gıdaların sağlık üzerindeki etkilerini yorumlayabilir. |
Birinci Öğretim
-
-
-Düşük kalorili gıdaların tanımı ve önemi -Kalori azaltma stratejileri -Alternatif tatlandırıcılar ve kullanımları -Düşük kalorili yağ ve yağ ikameleri -Lif, protein ve diğer fonksiyonel bileşenlerin rolü -Düşük kalorili gıdalarda işleme teknikleri -Düşük kalorili gıdaların sağlık etkileri ve tüketici kabulü
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Düşük kalorili gıdalar: Vücut ağırlığı kontrolünün anlamı | ||
2 | Düşük kalorili gıdalar: Vücut ağırlığı kontrolünün anlamı | ||
3 | Düşük kalorili gıdaların düzenleyici kavramları | ||
4 | Düşük kalorili gıdaların düzenleyici kavramları | ||
5 | Düşük kalorili hacim (bulk) tatlandırıcılar: beslenme ve metabolizma | ||
6 | Düşük kalorili hacim (bulk) tatlandırıcılar: beslenme ve metabolizma | ||
7 | Düşük kalori hacim arttırıcı ingredientler: beslenme ve metabolizma | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Düşük kalori hacim arttırıcı ingredientler: beslenme ve metabolizma | ||
10 | Yağ yerine ikame olabilen ingredientler ve yağı düşürülmüş gıdaların pazarlanması | ||
11 | Yağ yerine ikame olabilen ingredientler ve yağı düşürülmüş gıdaların pazarlanması | ||
12 | Yağ ve kalorisi düzenlenmiş fırıncılık ürünle | ||
13 | Yağ ve kalorisi düzenlenmiş fırıncılık ürünleri | ||
14 | Yüksek yoğunluklu, düşük kalorili tatlandırıcılar | ||
15 | Düşük kalorili alkolsüz içecekler | ||
16 | Final |
Riaz Khan 1993. Low-Calorie Foods and Food Ingreients (Edited by Riaz Khan, 1st ed.). Chapman & Hall Inc., 29 West 35th Street, New York NY10001, USA.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ev Ödevi | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 171 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 2 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 |
ÖÇ 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 |
ÖÇ 4 | 2 | 3 | 1 | 1 | 2 |
ÖÇ 5 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 |