Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA148 | Yenilikçi Gıda İşleme Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, modern gıda işleme teknolojilerinin temel prensiplerini, uygulama alanlarını ve bu teknolojilerin gıda kalitesi, güvenliği ve sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerini ayrıntıları ile öğretmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA
1 | Gıda teknolojisi alanında yeni tekniklerin taşıdığı stratejik önemi ve katkılarını anlar. |
2 | Gıda işleme süreçlerinde kullanılan modern ve yenilikçi teknikler hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Gıda işleme için geliştirilen yeni tekniklerin çeşitli gıda ürünlerindeki uygulama alanlarını ve kullanım yöntemlerini öğrenir. |
4 | Yeni gıda işleme tekniklerinin gıda bileşenlerine ve ürün kalitesine olan etkilerini ayrıntılı bir şekilde öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Modern gıda işleme ve koruma teknolojilerinin temel prensiplerini, avantajlarını ve uygulama alanlarını öğretmeyi amaçlar. Ders kapsamında, yüksek basınç, ultrason, soğuk plazma, termal olmayan işlemler ve nanoteknoloji gibi yenilikçi yöntemler ele alınır. Bu tekniklerin gıda güvenliği, kalite, raf ömrü ve sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri teorik ve uygulamalı olarak incelenir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve temel kavramlar | Yok | Yok |
2 | Yüksek basınçlı işleme (HPP) | Yok | Yok |
3 | Ultrasonik teknolojiler | Yok | Yok |
4 | Soğuk plazma teknolojisi | Yok | Yok |
5 | Termal olmayan işleme teknikleri | Yok | Yok |
6 | Vurgulu elektrik alan (PEF) teknolojisi | Yok | Yok |
7 | Yenilikçi kurutma teknikleri | Yok | Yok |
8 | Ara sınav | Yok | Yok |
9 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) | Yok | Yok |
10 | Aktif ve akıllı paketleme teknolojieri | Yok | Yok |
11 | Mikroenkapsülasyon | ||
12 | 3D baskı teknolojileri | Yok | Yok |
13 | Gıda izleme ve sensör teknolojileri | Yok | Yok |
14 | Literatürdeki güncel çalışmaların incelenmesi | Yok | Yok |
15 | Literatürdeki güncel çalışmaların incelenmesi | Yok | Yok |
16 | Final Sınavı | Yok | Yok |
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve sunuları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Makale Kritik Etme | 6 | 7 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 20 | 60 |
Toplam İş Yükü (saat) | 167 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | 2 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 |