GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA154 Gıdalarda Fitokimyasal Analiz Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, bir gıda maddesinin fitokimyasal analizinde kullanılan spektroskopik ve kromatografik tekniklerin ve ayrıca analiz esnasında kullanılan ekstraksiyon tekniklerinin öğretilmesidir.


Doç. Dr. Nesrin ECEM BAYRAM


1 Fitokimyanın tanımını bilir.
2 Fitokimyasal analiz tekniklerini öğrenir.
3 Antioksidan aktivite tekniklerini öğrenir.
4 Toplam fenolik ve toplam flavonoid madde analizini öğrenir.
5 Antioksidan aktivite analizini öğrenir.
6 Kromatografik analizleri öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


-


Fitokimyaya giriş, fitokimyasallar, primer ve sekonder metabolitler, ekstraksiyonun tanımı ve genel prensipleri, gıda proseslerinde kullanılan ekstraksiyon teknikleri, spekroskobik teknikler, kromatografik teknikler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 1. Fitokimyaya giriş, önemi ve güncel literatürdeki yeri
2 2. Fitokimyasalların tanımı ve önemi, fitokimyadaki yeri, primer ve sekonder metabolitler
3 Sekonder metabolitlere örnek: Bitki fenoliklerinin biyosentezi ve biyoyararlılığı
4 Ekstraksiyonun tanımı ve genel prensipleri
5 Gıda proseslerinde kullanılan ekstraksiyon teknikleri
6 Uygulamalı ekstraksiyon çalışması
7 Uygulamalı ekstraksiyon çalışması
8 Ara Sınav
9 Spektroskobik teknikler
10 Toplam fenolik madde analizi
11 Toplam flavonoid madde analizi
12 Antioksidan aktivite analizi
13 Antioksidan aktivite analizi
14 Kromatografik teknikler
15 Kapiler elektroforez ve diğer teknikler
16 Final

Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 6 2 12
Proje Sunma 1 1 1
Makale Yazma 6 2 12
Makale Kritik Etme 8 2 16
Bireysel Çalışma 8 3 24
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 3 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 172

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 1 2 3 2 2
ÖÇ 2 1 3 1 2 2
ÖÇ 3 3 2 2 2 2
ÖÇ 4 2 2 2 2 3
ÖÇ 5 3 1 2 2 1
ÖÇ 6 2 2 2 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek