GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA160 Fermente Gıdalar ve Laktik Asit Bakterileri Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı laktik asit bakterilerinin metabolik, genetik, ekolojik, morfolojik, fizyolojik özellikleri ile isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi vermek, endüstrideki önemleri ve kullanımları ile çoğaltılma, gelişme ihtiyaçları, sayım, izolasyon ve identifikasyon metotları hakkında bilgi edindirmek, fermente gıdaların üretiminde kullanılan temel modern ve klasik yöntemler ile araçlar hakkında öğrencileri genel bilgi sahibi yapmaktır. Fermente gıda endüstrisi için öğrencileri temel bilimsel beceri ile donatmaktır. Fermantasyon işlemleri aracılığıyla alkolsüz fermente gıdaların üretimi hakkında bilgi vermektir.


Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA


1 Laktik asit bakterilerinin metabolik, genetik, ekolojik, morfolojik, fizyolojik özellikleri ile isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi edinmek.
2 Endüstrideki önemleri ve kullanımları hakkında bilgi edinmek
3 Gelişme ihtiyaçları ile sayım, izolasyon ve identifikasyon metotlarını öğrenmek.
4 Fermente gıdalar ve üretim süreçleri hakkında bilgi edinmek.

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


Bulunmamaktadır.


Gıda mikrobiyolojisi açısından laktik asit bakterilerinin önemi, morfolojik, fizyolojik özellikleri, gelişme için çeşitli besin öğeleri ve vitamin gereksinimleri, metabolik faaliyetleri, laktoz metabolizması ve regulasyonu, sitrat metabolizması, diasetil oluşumu ve etken faktörler, genetik özellikleri, DNA, RNA ile plasmid içerikleri ve bunlara bağlı fonksiyonlar, laktik asit bakterilerinde suş geliştirme. Fermantasyonun tanımlanması. Mikroorganizma seçimi. Kültür ve güvenlik. Asetik asit bakterileri. Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler. Laktik asit bakterileri. Laktik asit üretim teknikleri. Fermente gıdaların üretim hataları. Sitrik asit üretimi. Ürün güvenliği ve kalitesinin mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak değerlendirilmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Laktik asit bakterilerinin metabolik, genetik, ekolojik, morfolojik özellikleri, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması.
2 Laktik asit bakterilerinin fizyolojisi ve endüstriyel önemleri, probiyotik özellikleri ve endüstriyel önemi, antimikrobiyal metabolitler ve endüstriyel önemi.
3 Laktik asit bakteri fajları ve önemi.
4 Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımları.
5 Gıdalarda laktik asit bakteri florası.
6 Laktik asit bakterilerinin karbonhidrat metabolizması.
7 Laktik asit bakterilerinin azot metabolizması.
8 Ara sınav.
9 Laktik asit bakterilerinde diğer metabolik yollar.
10 Laktik asit bakterilerinin çoğaltılması, gelişmesi ve gelişme ihtiyaçları.
11 Sayım, izolasyon ve identifikasyon metotları.
12 Fermantasyonun tanımlanması. Mikroorganizma seçimi. Kültür ve güvenlik. Asetik asit bakterileri. Sirke üretimi ve fermantasyonu etkileyen önemli faktörler.
13 Laktik asit bakterileri. Laktik asit üretim teknikleri. Turşu, zeytin, şalgam, boza, tarhana vb. ürünlerin üretimi.
14 Fermente gıdaların üretim hataları. Sitrik asit üretimi.
15 Final sınavı.

FERMENTE GIDALAR: Mikrobiyoloji, Teknoloji ve Sağlık, 2019. Ertan Anlı - Pınar Şanlıbaba. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri, 2014. Sevda Kılıç. Ege Üniversitesi Basım Evi.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 14 1 14
Makale Kritik Etme 5 2 10
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 3 30
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 5 3 15
Toplam İş Yükü (saat) 173

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 4 3 3 2 4
ÖÇ 2 3 4 3 2 4
ÖÇ 3 3 3 3 2 3
ÖÇ 4 4 4 3 2 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek