GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GIDA162 Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Biyoteknoloji Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramlarını, görüşlerini ve uygulamalarını öğretmek. Gıda ve gıda katkılarının üretimi ile ilişkili bakteri, maya, küf ve algler hakkında temel bilgi vermek. Farklı kaynaklardan bilgiye ulaşma becerilerini artırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA


1 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olma.
2 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi hakkında bilgi sahibi olma.
3 Endüstriyel fermentasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma ve besiyerleri hakkında bilgi sahibi olma.
4 Endüstriyel üretimler hakkında bilgi sahibi olma.

Birinci Öğretim


Bulunmamaktadır.


Bulunmamaktadır.


Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası. Gelişme şartları. Metabolizmanın kontrolü. Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi. Endüstriyel fermantasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma. Endüstriyel fermantasyonlar için besiyerleri. Sterilizasyon. Endüstriyel uygulamalar (alkol, THP, organik asit, amino asit, vitamin, enzim, ekmek mayası üretimi gibi).Gıda endüstrisinde atık su uygulamaları. Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve muhafazası.
2 Gelişme şartları. Metabolizmanın kontrolü.
3 Gelişme şartları. Metabolizmanın kontrolü.
4 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların genetik geliştirilmesi.
5 Endüstriyel fermantasyonlar için aşılama materyali hazırlama ve çoğaltma.
6 Endüstriyel fermantasyonlar için besiyerleri. Sterilizasyon.
7 Endüstriyel uygulamalar (alkol, THP, organik asit, amino asit, vitamin, enzim, ekmek mayası üretimi gibi).
8 Ara sınav.
9 Endüstriyel uygulamalar (alkol, THP, organik asit, amino asit, vitamin, enzim, ekmek mayası üretimi gibi).
10 Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri.
11 Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri.
12 Biyoreaktörler ve uygulama prensipleri.
13 Gıda endüstrisinde atık su uygulamaları.
14 Gıda endüstrisinde atık su uygulamaları.
15 Final sınavı.

Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, 2015. İrfan TURHAN. Palme Yayınevi, Ankara.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 30
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 70

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 14 1 14
Makale Kritik Etme 5 2 10
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 10 2 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 3 30
Okuma 5 2 10
Ev Ödevi 5 3 15
Toplam İş Yükü (saat) 173

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5
ÖÇ 1 3 2 2 2 3
ÖÇ 2 2 2 2 2 3
ÖÇ 3 2 2 2 2 3
ÖÇ 4 3 2 2 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek