GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ADL109.B2 Medeni Hukuk I Zorunlu Ders 1 1 4,00

Önlisans


Türkçe


İki bölüm olarak incelenen bu derste; Giriş olarak nitelendirilebilecek ilk bölümde hukuk kavramı ve çeşitli medeni hukuk sistemleri hakkında genel bilgilerle birlikte Türk Medeni Hukuku’nun kaynakları ve medeni hukukun bazı temel kavramları incelenmektedir. Kişiler Hukuku olarak nitelenebilecek ikinci bölümde gerçek ve tüzel kişilere ilişkin kavram ve kurallar ele alınmaktadır. Ders ile öğrencilerin toplum yaşamaktan doğan en temel hukuk kurallarının düzenleniş yöntemini, esas alınan ilkeleri, pozitif hukuku, menfaat dengelerini anlamalarını sağlanması amaçlanmaktadır.


LEYLA ERDEM


1 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
2 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
3 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
4 -Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
5 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
6 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
7 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
8 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
9 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.
10 Medeni Hukuk ilminin esasları, temel terminolojisi, Medeni Hukuk’un kapsadığı diğer derslerin kapsam ve içerikleri ve arasındaki ilişkiyi, diğer hukuk ilimleriyle ilişkileri, Medeni Kanunun Sistematiği, Başlangıç Hükümleri ve Kişiler Hukukunda uygulanacak temel ilkeler hakkında temel bilgiler verilmesi sağlanır.


Yok


Yok


Bu ders iki bölümde incelenecektir: Medeni Hukuk'a giriş ve gerçek kişilerin hukuku. Birinci bölümde, Medeni Hukuk'un genel ilkelerinin ve kaynaklarının öğrencilere tanıtılması amaçlanmaktadır. İkinci bölüm ise, hak ve fiil ehliyeti, kişiliğin korunması ve kişisel durum sicilleri gibi konuları kapsayacaktır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Medeni Hukuk Hakkında Genel Bilgiler: Medeni Hukuk''un Konusu, Sistemi, Kaynakları
2 Medeni Kanun''un Başlangıç Hükümleri
3 Medeni Hukukun Uygulanması (Zaman Bakımından ve Anlam Bakımından Uygulanması), Kanunun Tamamlanması, Kanunda Boşluk ve Kanun da Boşlukların Doldurulması
4 Hâkimin Takdir Yetkisi
5 İyiniyet İlkesi Dürüstlük Kuralı
6 İspat Yükü
7 Kişiler Hukuku: Kişi, Kişilik Kavramları Gerçek Kişiler, Gerçek Kişiliğin Başlangıcı, Sona Ermesi, Ehliyetleri
8 Kişilik Hakkı ve Kişiliğin Korunması (ARA SINAV)
9 Yerleşim Yeri ve Hısımlık Kişisel Durum ve Kişisel Durum Sicili
10 Tüzel Kişiler, Kavram, Türleri, Kuruluşu, Ehliyetleri ve Sona Ermesi
11 Medeni Hukuk Tüzel Kişileri (Dernekler ve Vakıflar)
12 Medeni Hukuk Tüzel Kişileri (Dernekler ve Vakıflar)
13 Medeni Hukuk Tüzel Kişileri (Dernekler ve Vakıflar)
14 Medeni Hukuk Tüzel Kişileri (Dernekler ve Vakıflar)

DERS KİTABI OĞUZMAN- BARLAS MEDENİ HUKUK,BİLGE ÖZTAN MEDENİ HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Bütünleme Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 124

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 5
ÖÇ 8 5
ÖÇ 9 5
ÖÇ 10 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek