GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
AŞ108B Pişirme Yöntemleri II Zorunlu Ders 1 2 5,00

Önlisans


Türkçe


Uluslararası pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.


Öğr. Gör. Miraç İlyas KIVANÇ


1 7 farklı pişirme tekniğini öğrenir. ( KAYNAMAYAN SICAK SUDA HAŞLAMA, YAHNİ, TÜTSÜLEME, ÜSTTEN KIZARTMA, FIRINDA ÇEVİREREK PİŞİRME, PARLATMA, FIRINDA PİŞİRME)
2 Alternatif pişirme yöntemlerini öğrenir.
3 Et sularını ve temel sosları hazırlayabilir.
4 Lezzet verici karışımları hazırlar.

Birinci Öğretim


Yok


yok


Yiyecekleri ızgarada (Grill) Pişirme steaming (buharda) pişirme, Sauting (az yağda pişen ) pişen ürünler, Shallow fat frying (sığ yağ) pişen ürünler, Deep fat frying (derin yağ- bol yağ) pişen ürünler, yiyecekleri poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) pişirme, yiyecekleri braising pişirme, Etleri füme pişirme, Yiyecekleri gratinating pişirme, fırında (roti) çevirerek pişirme


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Grille pişirme yöntemi Grille pişirme yöntemi örnek uygulama
2 Steaming (Buharda) pişirme yöntemi Steaming (Buharda) pişirme yöntemine örnek uygulamalar
3 Sote (az yağda pişen) pişirme yöntemi Sote (az yağda pişen) pişen ürünlere örnek uygulamalar
4 Shallow frying (sığ yağ) pişirme yöntemi Shallow frying (sığ yağ) pişen ürünlere örnek uygulamalar
5 Deep frying (derin yağ-bol yağ) pişirme yöntemi Deep frying (derin yağ-bol yağ) pişirme usulüne örnek uygulamalar
6 Poaching pişirme yöntemi Poaching pişirme usulüne örnek uygulamalar
7 Braising pişirme yöntemi Braising pişirme pişirme usulüne örnek uygulamalar
8 Ara Sınav
9 Füme pişirme yöntemi Füme pişirme usulüne uygun örnek uygulamalar
10 Fırında (Roti) Çevirerek pişirme yöntemi Fırında (Roti) Çevirerek pişirme usulüne uygun uygulamalar
11 Temel beyaz soslar Temel beyaz sosların hazırlanması
12 Temel kahverengi soslar Temel kahverengi sosların hazırlanması
13 Temel yağ (sıvı/tereyağ) sosları Temel yağ (sıvı/tereyağ) soslarının hazırlanması
14 Diğer temel soslar Diğer temel sosların hazırlanması
15 Alternatif pişirme yöntemleri Alternatif pişirme yöntemlerini uygulama

ERASLAN, Nevzat, (2012), Pişirme Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık. GÖKDEMİR, Ayhan, (2012), Pişirme Yöntemleri I-II. Ankara: Detay Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 1 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 1 14
Ev Ödevi 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 156

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1 3 4 2 4 3 4 2 4 2 2
ÖÇ 2 3 4 1 1 1 3 3 1 2 1
ÖÇ 3 4 4 2 4 4 3 2 3 2 2
ÖÇ 4 4 4 2 3 3 2 1 3 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek